"На 1 януари в България ще влезе азерски газ, след 1 месец мечтата за пълна диверсификация и това да докараме и азерски газ ще го имаме."

Обещанието дойде от племиера Бойко Борисов, който и днес подкара джипа, този път за инспекция на строителните работи по газовия интерконектор с Гърция. На място бяха министърката на енергетиката Теменужка Петкова и собственикът на гръцката фирма "Авакс", която спечели търга за строител на обекта. 

"Работи се със сериозен ритъм и до края на годината ще става все повече и повече", обясни собственикът на "Авакс" гръцката фирма.

Премиерът го попита дали се строи и от гръцка страна. Получи утвърдителен отговор и обяснение, че отвъд границата участъкът е по-лесен, защото теренът е равнинен. 

Петкова обясни, че 145 км от трасето е разчистено, а 73 км тръби са заварени. 

"Много е важно това тук да се направи", каза още Борисов, като добави, че гръцките компании работят на пълна мощност.

Припомни още, че проектът е геостратегически. Той обясни, че с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис са се разбрали да се видят, когато тръбите стигнат до границата. 

По-рано днес стана ясно, че Трансадриатическият газопровод (ТАР), който е част от Южния газов коридор, влиза в експлоатация. Именно по него трябва да тече азерски газ към Европа, като трасето минава през Гърция.