От утре: в магазините за храна няма да се допускат хора на възраст под 65 години за цели три часа - между 13,30 и 16,30 ч. 

За пазаруване в аптеките ще има два часови пояса, "резервирани" само за възрастните - от 8 до 10 ч.  и от 13,30 до 16,30 ч. Тоест ограничението за по-млади клиенти ще важи общо 5 часа през деня.

Това става ясно от нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов. По същество новите текстове променят цялата философия на мярката, която влезе в сила на 12 ноември. Досега хората над 65 г. имаха право да пазаруват в изброените търговски обекти само от 8 до 10 ч. Това предизвика и недоволство, и коментари от експерти, че заповедта е незаконна. Омбудсманът Диана Ковачева поиска и отмяна, а адвокати обявиха, че ще обжалват акта на министъра. 

В новите текстове няма забрана граждани над 65-годишна възраст да пазаруват храна и лекарства през целия ден, а само забрана в търговските обекти да влизат по-млади клиенти в уречените часове. 

Така беше при първото въвеждане на противоепидемични мерки по отношение на пазаруването през пролетта при първата вълна от коронавирусната пандемия. Но тогава ограничението бе само за два часа сутрин. Тогава хората под 60 г. не можеха да пазаруват между 8,30 и 10,30 ч. А възрастните можеха през целия ден.

Конкретните текстове от новата заповед на здравния министър звучат така: 

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 часа. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 часа и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Днес вътрешният министър Христо Терзийски обяви, че пенсионери няма да бъдат глобявани веднага, ако са в магазина извън уречен специално за тях час за пазаруване. С новата редакция на заповедта на здравния министър опцията така и така отпада - защото на практика ограничение хората над 65 г. да влизат в магазините и аптеките по всяко време няма.