Пенсионери, които пазаруват извън определения "зелен коридор" между 8 и 10 ч., няма да бъдат веднага глобявани, обеща вътрешният министър Христо Терзийски пред Нова тв. Преди да пишат акт за бъдеща глоба, полицаите ще предупреждават два пъти – устно и писмено. Ако нарушителят е упорит, чак тогава ще се пристъпва към санкция, стана ясно от думите му.

"Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите", обясни министърът.

Припомняме, че от 12 ноември до 30 ноември е в сила противоепидемична мярка, според която хората на възраст от 65 години нагоре могат да пазаруват в хранителни магазини и аптеки само в часовете от 8 до 10 всеки ден. През това време се очаква да не бъдат допускани други потребители в търговските обекти. Появиха се сигнали за хаос и недоволство. Самият здравен министър Костадин Ангелов вече анонсира, че може да има ревизия в часовия пояс.

"Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10,30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има и е добросъвестен, ще го направи", заяви Терзийски.

От казаното от министър Терзийски не се разбра дали например магазините биха подлежали на санкция, ако допускат потребители над 65-годишна възраст извън "зеления коридор". 

Но се разбра, че служителите на магазини нямат правомощия да изискват личните карти на гражданите, каквито сигнали имаше преди ден спрямо практика в голяма верига супермаркети. От друга страна, управителите са призвани да създадат организация за спазването на мерките, добави министърът. 

До момента има 2 наложени ефективни присъди за нарушение на карантина заради коронавируса - в Пловдив и в Русе. Общо присъдите за това са 644, повечето са глоби. От 13 март до сега са съставени 24 195 акта от МВР за неспазване на противоепидемични мерки, от тях близо 19 000 са за неносене на маски.

Омбудсманът: Мерките не трябва да нарушават права

В същото време омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на здравеопазването да отмени коридора за пазаруване в хранителни магазини и аптеки на възрастните граждани над 65-годишна възраст в часовия диапазон от 8.00 до 10.00 часа. "Съгласна съм, че усложняващата се пандемична обстановка в страната изисква предприемането на подходящи противоепидемични мерки, с които да се ограничи разпространението на вируса, както и да се предпазят уязвимите групи. Намирам за нужно обаче да се обърне сериозно внимание на изложените от гражданите аргументи против предвиденото ограничение за посещаване на магазини и аптеки от лица на и над 65 години само в часовия диапазон от 8 до 10 часа сутрин“, пише тя. 

И заявява, че е получила множество жалби, в които се алармира, че през предстоящите зимни дни ранните сутрешни часове за пазаруване биха били неподходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора, защото времето ще бъде крайно неподходящо -  мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е голяма вероятността от инциденти, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ.

Освен това много от търговските обекти отварят врати след 8 ч. - например аптеките. 

Ковачева призовава за противоепидемични мерки, които не нарушават правата на гражданите. Според нея по-удачно е било решението от пролетта забраната да е само за лица до 60-годишна възраст да посещават магазините и аптеките във времето от 8,30 часа до 10,30 часа всеки ден.