Както се очакваше, пандемията продължава да оставя трайни следи върху икономическите показатели на България, но въпреки това страната остава сравнително пощадена, съобщи "Инвестор", позовавайки се на последните данни от НСИ за икономическите показатели. 

Най-важният индикатор - за брутния вътрешен продукт (БВП), отчита спад от 5,2 на сто през третото тримесечие на годишна база според сезонно изгладените данни. Това е втори пореден тримесечен спад, след като причинената от коронавируса криза удари икономиката. На тримесечна база БВП на страната нарасна с 4,3%, като се възстанови от рекордното свиване с 10,1% през предходния период.

Крайното потребление регистрира ръст от 9,3%, докато бруто образуването на основен капитал отчита спад от 5,7% през третото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни.

Износът на стоки и услуги намалява с 22,3%, а вносът  - с 3,4%.

Статистиката отчита, че през третото тримесечие БВП в номинално изражение достига 31,216 млрд. лева. Реализираната добавена стойност в българската икономика е 27,020 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (77,6%), което възлиза на 24,218 млрд. лева. През третото тримесечие бруто капиталообразуването е 6,220 млрд. лева и заема 19,9% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Преди няколко дни стана ясно, че според есенната макроикономическа прогноза на Европейската комисия растежът на БВП в България ще бъде едва 2,6% през 2021 г., докато преди четири месеца се залагаше на 5,3%. Оценката за тази година също е ревизирана - от 7,1% спад на икономиката в лятната прогноза на 5,1% - в унисон с променените нагласи и на други международни и местни институции.

По този начин България се нарежда сред страните със сравнително слаб пряк удар от кризата, но и най-бавно възстановяване след това.

Очаква се Международният валутен фонд (МВФ) да понижи своята прогноза за икономическия растеж на България, като причината е рязкото нарастване на случаите на COVID-19 в страната през последните седмици, както се разбра от думи на ръководителя на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас Джей Лий. Той обаче се въздържа от споменаването на числа предварително.