Премиерът Бойко Борисов реши да се похвали във фейсбук (на два пъти) с последни данни на Евростат за промишленото производство и ръста му в България с 2,3% в сравнение с август тази година. След като направи това със статус, после затвърди данните и при първото си за деня живо включване от традиционните си обиколки с джипа из страната. От втория "опит", подобно на сцената с четенето на рейтинга от "Муудис" на едно пънче край гората, този път Борисов и съратниците му четоха в ефир и статистиката на Евростат.

В статуса си във фейсбук премиерът използва случая да нападне политическите опоненти, твърдейки: 

"Няколко дни слушам опонентите ни как сме пропуснали време през лятото. Докато те само говориха, ние работихме. Подкрепихме бизнеса и работниците с редица мерки и икономиката не спря да работи. Строихме пътища и заводи. Докато кандидатите за власт мислеха за изборите, ние мислихме за хората. И европейската статистика го показва."

По думите му "Европа и светът са в криза, а българското производство расте", а сравнителните таблици за август и септември тази година показват, че единствено Чехия, Дания, Полша и Словакия имат по-голям ръст от България в целия ЕС (по описания показател - б.р.). Премиерът се хвали, че "производството в България продължава да е в подем за пети пореден месец", пък с това не можели да се похвалят много страни в Европа.

"Тези положителни данни идват на фона на невиждана световна криза. Производството в рамките на целия ЕС е в застой, а при страните в еврозоната се влошава - заключава министър-председателят - Благодарение на бързата реорганизация и натискът върху здравната система намаля. Сигурен съм, че лекарите ще се справят. Аз и правителството имаме ангажимента да извадим страната от кризата. Съдейки по данните досега, явно сме на прав път!"

Какво показват данните на Евростат

Борисов се позовава на редовната информация от Евростат (където се събират данни от националните статистически институции на страните членки - в нашия случай НСИ - б.р.) за производствените индикатори през септември в целия ЕС, в еврозоната и във всяка от държавите в съюза. Изводите му са на базата на една от таблиците в доклада - тази, която проследява месечните показатели на цялото производство в страните от ЕС от април до септември. През септември България отчита ръст от 2,3 на сто спрямо август, когато е отчетен ръст от 0,9% спрямо предходния месец. След април числата срещу България наистина са положителни, като изходната база от април е спад с 11,6% на индустриалното производство спрямо предходния месец. Това е времето в началото на пандемията, когато страната ни бе в обявено извънредно положение (13 март - 13 май). 

За септември в сравнение с август производството в еврозоната бележи спад от 0,4%, а в ЕС като цяло запазва стойностите си, сочат данните. От разбивката по различни видове индустрии се вижда ясно и на кой отрасъл се дължи общият спад - а именно производство на енергия и на т.нар. трайни потребителски стоки (durable consumer goods)  - като земя, имоти, коли, мебели, спортни съоръжения, часовници и пр. Това със сигурност пряко кореспондира със спада в потреблението именно на такива стоки в криза. 

Докладът на Евростат съдържа и таблици за индустрията съответно в еврозоната, ЕС и по държави в сравнение със септември 2019 г. За България данните са, че производството спада с 2,6 на сто. С по-голям спад са 13 от общо 30 държави в ЕС (Великобритания още е част от класацията - б.р.) и Европейското икономическо пространство, показват данните, като има страни, които бележат ръст, макар че през 2019 г. нямаше криза и пандемия - като Полша, Португалия и Норвегия. Тоест България е някъде по средата на класацията.

За целия период от април до септември 2020 г. спрямо същите месеци през 2019 г. българското производство показва спад съответно с 15,9%, с 16,1%, със 7,7%, с 6,1%, с 5,9%, с 2,6%. 

За еврозоната спадът спрямо септември 2019 г. е общо 6,8 на сто. И тук се вижда - защото има разбивка, че той се държи на спад при производството най-вече на суровини и машини (capital goods) и енергия. В целия ЕС спадът на годишна база е 5,8%, като по сектори ситуацията е същата като в еврозоната. 

Разбивки по сектори от индустрията за отделните държави в цитирания документ на Евростат няма.  

Пълните таблици можете да видите ТУК

Прочети

Както вече стана ясно, днешната изява на премиера не се ограничи само до статус, а той се качи в джипа, днес с министъра на икономиката Лъчезар Борисов, и отиде да нагледа ново предприятие за близо 255 млн. лв. Лайтмотивът бе "продължаваме с инвестициите и работата във времена на COVID криза".

След огледа и разговор със собствениците, които, оказа се, също като него са минали през болестта, Борисов извади едно листче и тръгна да чете данните от Евростат за индустриалното производство. След което се сети нещо и го връчи на събеседника си - да не четял той, че да не кажели пак нещо.

Малко по-късно последва още едно "живо". Премиерът вече се бе озовал в Пловдив - да нагледа как е кметът на града Здравко Димитров (ГЕРБ), който е с коронавирус и е настанен в болница. Димитров го посрещна на входа на лечебното заведение - в болнично облекло, а премиерът разпореди на докторите:

"Хайде, изписвайте го. Вместо да работи, вие го държите в болница.  Аз си го изкарах в нас. Пробвайте го за антитела още днеска!"

После разпореди (на не стана ясно кого) още: "Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, има презапасяване. И че всички ваксини сме ги платили."