Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът Бойко Борисов реши да се похвали във фейсбук (на два пъти) с последни данни на Евростат за промишленото производство и ръста му в България с 2,3% в сравнение с август тази година. След като направи това със статус, после затвърди данните и при първото си за деня живо включване от традиционните си обиколки с джипа из страната. От втория "опит", подобно на сцената с четенето на рейтинга от "Муудис" на едно пънче край гората, този път Борисов и съратниците му четоха в ефир и статистиката на Евростат.

В статуса си във фейсбук премиерът използва случая да нападне политическите опоненти, твърдейки: 

"Няколко дни слушам опонентите ни как сме пропуснали време през лятото. Докато те само говориха, ние работихме. Подкрепихме бизнеса и работниците с редица мерки и икономиката не спря да работи. Строихме пътища и заводи. Докато кандидатите за власт мислеха за изборите, ние мислихме за хората. И европейската статистика го показва."

По думите му "Европа и светът са в криза, а българското производство расте", а сравнителните таблици за август и септември тази година показват, че единствено Чехия, Дания, Полша и Словакия имат по-голям ръст от България в целия ЕС (по описания показател - б.р.). Премиерът се хвали, че "производството в България продължава да е в подем за пети пореден месец", пък с това не можели да се похвалят много страни в Европа.

"Тези положителни данни идват на фона на невиждана световна криза. Производството в рамките на целия ЕС е в застой, а при страните в еврозоната се влошава - заключава министър-председателят - Благодарение на бързата реорганизация и натискът върху здравната система намаля. Сигурен съм, че лекарите ще се справят. Аз и правителството имаме ангажимента да извадим страната от кризата. Съдейки по данните досега, явно сме на прав път!"

Какво показват данните на Евростат

Борисов се позовава на редовната информация от Евростат (където се събират данни от националните статистически институции на страните членки - в нашия случай НСИ - б.р.) за производствените индикатори през септември в целия ЕС, в еврозоната и във всяка от държавите в съюза. Изводите му са на базата на една от таблиците в доклада - тази, която проследява месечните показатели на цялото производство в страните от ЕС от април до септември. През септември България отчита ръст от 2,3 на сто спрямо август, когато е отчетен ръст от 0,9% спрямо предходния месец. След април числата срещу България наистина са положителни, като изходната база от април е спад с 11,6% на индустриалното производство спрямо предходния месец. Това е времето в началото на пандемията, когато страната ни бе в обявено извънредно положение (13 март - 13 май). 

За септември в сравнение с август производството в еврозоната бележи спад от 0,4%, а в ЕС като цяло запазва стойностите си, сочат данните. От разбивката по различни видове индустрии се вижда ясно и на кой отрасъл се дължи общият спад - а именно производство на енергия и на т.нар. трайни потребителски стоки (durable consumer goods)  - като земя, имоти, коли, мебели, спортни съоръжения, часовници и пр. Това със сигурност пряко кореспондира със спада в потреблението именно на такива стоки в криза. 

Докладът на Евростат съдържа и таблици за индустрията съответно в еврозоната, ЕС и по държави в сравнение със септември 2019 г. За България данните са, че производството спада с 2,6 на сто. С по-голям спад са 13 от общо 30 държави в ЕС (Великобритания още е част от класацията - б.р.) и Европейското икономическо пространство, показват данните, като има страни, които бележат ръст, макар че през 2019 г. нямаше криза и пандемия - като Полша, Португалия и Норвегия. Тоест България е някъде по средата на класацията.

За целия период от април до септември 2020 г. спрямо същите месеци през 2019 г. българското производство показва спад съответно с 15,9%, с 16,1%, със 7,7%, с 6,1%, с 5,9%, с 2,6%. 

За еврозоната спадът спрямо септември 2019 г. е общо 6,8 на сто. И тук се вижда - защото има разбивка, че той се държи на спад при производството най-вече на суровини и машини (capital goods) и енергия. В целия ЕС спадът на годишна база е 5,8%, като по сектори ситуацията е същата като в еврозоната. 

Разбивки по сектори от индустрията за отделните държави в цитирания документ на Евростат няма.  

Пълните таблици можете да видите ТУК

Прочети

Както вече стана ясно, днешната изява на премиера не се ограничи само до статус, а той се качи в джипа, днес с министъра на икономиката Лъчезар Борисов, и отиде да нагледа ново предприятие за близо 255 млн. лв. Лайтмотивът бе "продължаваме с инвестициите и работата във времена на COVID криза".

След огледа и разговор със собствениците, които, оказа се, също като него са минали през болестта, Борисов извади едно листче и тръгна да чете данните от Евростат за индустриалното производство. След което се сети нещо и го връчи на събеседника си - да не четял той, че да не кажели пак нещо.

Малко по-късно последва още едно "живо". Премиерът вече се бе озовал в Пловдив - да нагледа как е кметът на града Здравко Димитров (ГЕРБ), който е с коронавирус и е настанен в болница. Димитров го посрещна на входа на лечебното заведение - в болнично облекло, а премиерът разпореди на докторите:

"Хайде, изписвайте го. Вместо да работи, вие го държите в болница.  Аз си го изкарах в нас. Пробвайте го за антитела още днеска!"

После разпореди (на не стана ясно кого) още: "Обяснявайте, че недостиг на лекарства няма, има презапасяване. И че всички ваксини сме ги платили."

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Из НЕТА:

Ситуацията на този човек е изключително тъжна. Той препуска по магистралата на Самозабравата, пътувайки към Края. Ние не виждаме това, което той вижда – в неговите привидения и миражи Жипката пътува по осемлентова магистрала, заобиколена от проспериращи швейцарски села, в които кипи Живот. Той смята, че се е насочил към Мегаполис, равен по значимост и културен обмен с Токио, Сан Франциско или Милано. В неговия въображаем свят той е явление, от което произтича безмерна божествена власт. Всички Го обожават. Но нашата гледна точка е малко по-различна. Скромно двулентово пътче, което още утре ще рухне. Изоставени села, които повече наподобяват праисторически биваци. Запустяла и обрасла земя, разрушени и смрадливи обори, грохнали и изнемощели старци. Какво е за тях една Жипка? А София? София е черна дупка за човешките мечти, една старица в дълбока кома. Тежък културен провал, съчетан с цялостна Деградация. На всичко отгоре злостно узурпирана от чужденци като тиквата, живеещи в тяхната си България. В последен стадий на лудостта си. Аз не познавам тяхната България. Всъщност май никога няма да я видя
dimitrina ivanova's picture
dimitrina ivanova
dimitrina

ahaha

ДОБРЕ КАЗАНО ,МАРТИНОВ , САМО ЧЕ ПО ПРИНУДА ПЪТУВАМЕ ПО ТАЗИ МАГИСТРАЛА И ТЕЗИ БЕЗ ДЕМЕНЦИЯ И ХАЛЮЦИНАЦИИ...СА ЩЕ ВИДИШ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ КОЛКО ГЛАСОВЕ ПАК ЩЕ СЪБЕРЕ ТОЗИ ПРИМИТИВ , И СИ ВАДИ ИЗВОД ЗА МЕНТАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ НА МАСОВКАТА...ТЕЖКО НИ БРАТКО
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

НЕ Е МОЙ ТЕКСТА..

Но е добре написано.. И повече хора трябва да го прочетат.. Менталното състояние, както и простотията е до живот.. Но да не забравяме все пак.. 2009-та - 1,6 милиона гласа.. 2013-та - 1,1 милиона гласа.. 500 хил. поумняха и последва онова - "АЗ спИчелих. Ама що не управлявам!" Много вероятен повторен сценарий.. С Далавери, Шкембето и Яловия до Янка Магистралната на стълбичките изпод опашката на коня.. Достатъчно е сега 250 хиляди да са поумнели..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.