За институционализиран „академичен расизъм” в онлайн лекциите на проф. Михаил Мирчев сигнализира в открито писмо Студентското общество за равенство при Софийския университет.

Поради формата на онлайн обучение в момента лекциите на политолога и социолог Михаил Мирчев, гостуващ преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, са качени в неговия канал в YouTube и до тях имат достъп не само студентите му. От видеолекториите става ясно, че преподавателят борави с терминология, несъвместима със съвременното мислене, а и в сериозно противоречие с конституцията, която забранява дискриминация по пол, раса и етническа принадлежност.

В няколко поред лекции пред бъдещи начални учители, педагози и социални работници проф. Мирчев говори за „циганите”, които имат престъпни наклонности, за турското малцинство, което е неграмотно, изостанало и „част от войнолюбив народ”, за арабските бежанци, които нямат никаква цивилизационна основа.

В темите си професорът подчертано разграничава българите като хора, носители на ценности, които се противопоставят на останалите етнически и национални групи у нас.

Мирчев поставя като академичен въпрос темата за образователния ценз за гласуване, която също противоречи на конституционните права на българските граждани.

Професорът проявява видимо и пренебрежително отношение към жените, като изразява откровено фашистките възгледи, че тяхната работа е „повече да раждат и по-навреме”.

Тези негови неприкрито расистки, ксенофобски и националистически виждания, които са основа на академичната му работа, са причина за изявлението на Студентското общество за равенство при Софийския университет. Писмото им адресирано до проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на СУ, до декана на Факултета по науки за образованието и изкуствата, както и до министъра на образованието и ректора на УНСС, където Михаил Мирчев е професор.

В отвореното писмо се настоява за уволнение на Михаил Мирчев от преподавателския му пост и цялостна промяна на образователната програма, която той преподава.

Поради съдържанието на лекциите не прилагаме видео.

Ето и пълния текст на писмото:

Отворено писмо

Относно: тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в неговия курс „Социална работа с ЕТНО групи“

Студентско общество за равенство при СУ се обявява категорично против курса на проф. М. Мирчев „Социална работа с ЕТНО групи“ в настоящия му вид и съдържание. Програмата на курса и досега проведените лекции са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование.

От няколко дни проф. Мирчев публикува в своя ютюб канал записи на лекциите си пред студенти от СУ, в които разгръща крайнодесни и фашистки теории, отдавна отхвърлени от научната общност. Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и пр. Така например във втората си лекция професорът нарича пакистанците и афганистанците „примитивни културни норми още от седми век“ и възпроизвежда лъжовни расистки тропи, насочени срещу ромите. Той нарича чернокожите и арабски мигранти в Италия „агресивно и нежелаещо да се интегрира“ малцинство. В третата си лекция казва за бежанците от Пакистан, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка, че са „дълбоко необразовани хора“, „неспособни да учат, да имат ценност за учене“, „годни само за някакъв много примитивен ръчен труд“. Малко по-рано в същата лекция нарича ромите в България „доста агресивна общност с много агресивно поведение“. Прекарва дълго време да обяснява за раждаемостта на „циганките“, която „раздува общността им“. Допълнително проф. Мирчев се обръща към една от студентките вместо с името ѝ, с „майката на две деца“, а по-късно в същата лекция казва: „На мен ми се иска вие, жените, да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече!“

В конспекта от обявени следващи лекции се срещат заглавия като „Вълната от „БЕЖАНЦИ“, които навлизат в България, устремени към Европа. Внасят ни ги от Азия и Труция. Коко от тях ще уседнат в България? Какъв е техният профил на социалната пирамида? Като на нашите цигани, или още по-злокачествен?“; „ОБЕКТ на социалната работа – концентриране на внимание, фондове, помощи към ЦИГАНИТЕ. Те са привилегировано малцинство. „Длъжни сте ни – давайте ни!“; „Ще УМИРА ли бългалрската НАЦИЯ? България възможно ли е да стане „еврейска държава“? Ако те, под 1%, владеят държавата и капитала, медиите и изкуството“ (запазен правопис).

В четвъртата лекция професорът заявява на бъдещите социални работници, че единственото, което може да „оправи“ ромите, е „диктатурка“. Това е само малка част от вредните и опасни расистки схващания, които проф. Мирчев представя пред студентите си като факти.

За нас подобен език представлява недопустимо нарушение на принципите на академичността и обществото, в което живеем. Недопустимо е бъдещите социални работници да бъдат индоктринирани в расистки и антиромски, антитурски и антибежански риторики, особено когато, както казва самият проф. Мирчев в третата си лекция от серията, именно тези общности са „основен обект на професията социална педагогика и социални дейности“.

С настоящото писмо призоваваме Ректора на СУ и органите на ФНОИ да предприемат конкретни мерки за адресиране на проблема, а именно:

1. Незабавно уволняване на професора и заменяне на курса му с учебна програма, която отчита достиженията на социалните науки и осигурява на студентите среда, свободна от предразсъдъци и расизъм.

2. Приемане на поправка в Правилника за устройството и дейността на СУ, която да защитава цялата академична общност от дискриминация и насилие, и да осигурява среда, свободна от расизъм и сексизъм, както предлага от години Студентското общество за равенство.

3. Изготвяне на университетска политика, която да включва конкретни мерки по адресирането и изкореняването на расизма, сексизма, ксенофобията и пр. от университета и гарантира, че подобен тип съдържание няма да бъде толерирано.

Зачестилите случаи на преподаватели, защитаващи расистки, фашистки и антисемитски псевдонаучни тези, както и конспиративни теории са симптом на нормализираните в обществото риторики.

Смятаме, че мястото на Софийския университет като образователно, прогресивно пространство е начело на борбата срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма, а не в тяхна подкрепа. Затова призоваваме академичната общност и широката общественост да се противопоставят яростно на всичките им проявления в университета и отвъд.

Качеството на образование в Софийски университет и доброто му име са резултат от приноса на всички нас: няма да позволим на реакционерски и фашистки гласове да накърняват традициите на университета и достиженията на социалните науки!

С уважение,
Студентско общество за равенство при СУ

Михаил Мирчев е завършил философия и социология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1979 г. Започва кариерата си като социолог, научен секретар и директор на Националния институт за изследвания за младежта. През 1986 г. защитава докторска дисертация по философия и социология, през 1998 г. се хабилитира като доцент по социология в Бургаския свободен университет, а през 2010 г. – като професор по социология в УНСС.

Мирчев е активен политик от БСП, син е на бившия секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов. На местните избори през 2015 г. се кандидатира за кмет на София, издигнат от междупартийна коалиция „БСП – лява България“. Класира се на трето място.

"Площад Славейков"