Политологът Огнян Минчев и социологът Михаил Мирчев влязоха в задочен спор във фейсбук. Поводът - разпространена от Мирчев в социалната мрежа снимка на политолога с фалшив цитат. Снимката, за която се хваща Мирчев, приписва на Минчев думи, че комунизмът е бил толкова страшен, че е започнал да се бори с него като е паднал. Заради фалшификата започва спорът.

Ето написаното от Мирчев, позоваващо се на фалшивия цитат:

"Уважавам колегата Минчев.  Умен и начетен човек...Но това обяснение на отложена смелост  ми се вижда не само дребно, но и малко смешно..."

Ето и отговора на Минчев:

"Михаил Мирчев е блеснал отново - по своя си начин и му се струва, че е на мой гръб. По-долу във форума си ме нарича "безгръбначно" - "...Уважавам колегата Минчев. Умен и начетен човек... Но това обяснение на отложена смелост ми се вижда не само дребно, но и малко смешно..."

Те обичат да се хвалят, че са ти били господари. Когато аз бях студент по социология, баща му, секретарят на ЦК Стоян Михайлов ми преподаваше "Социология на управлението". Всъщност - преподаваше как трябва да водиш пропаганда без да имаш притеснения, че казваш на черното бяло. Пример - "През следващото десетилетие (на 80-те години) Партията ще осигури на всеки член на семейството отделен санитарен възел..." Нито дума за това кое ще бъде семейството...

След като завърших социология се предполагаше да стана социолог на завод, предимно синекурна длъжност, от която пътя напред беше да стигнеш до комсомолски секретар на завода. Реших, че ще се боря за преподавателско място в Софийския университет. За такива като мен нямаше места по социология или изкуствознание... Научен комунизъм, диамат, такива работи.

От 1982 до 1989 г. съм преподавал на поне 1000 студенти. Те могат да кажат какво съм им преподавал и дали съм ги гледал в очите с препоръка как да лъжат другите хора. Сбърках ли, когато взех това решение? Не мисля - защото от 35 години работя това, което искам. Целта на клана Михайлов - Мирчев и другите другарчета от ЦК беше такива като мене да вървят на село. Аз не отидох на село. След 1989 г. имам професионална кариера, която не е по-лоша от тази на Михаил Мирчев. Нищо, че баща ми не беше в ЦК. Нищо, че баща ми, сестра ми и аз самият не проповядвахме фашистки идеи - например в подкрепа на "възродителния процес".

Клановете от ЦК не могат да се примирят с това, че дойдоха времена, в които не всички позиции в политиката, в науката и дори в икономиката са запазени само за тях. Затова без грам чувство за хумор се опитват да се подиграват. Защо не съм се борил с техния фашистки комунизъм преди 1989-та, та да могат да ме смачкат. Казал съм публично какво мисля за тях и за техния комунизъм тогава, когато вече им изсъхнаха ръчичките.

Да, не съм герой - не съм имал и претенции. Презирал съм ги когато бяха всемогъщи, презирам ги и сега. Но не защото съм се страхувал от тях - всички се страхувахме от безчовечността им. Презирам ги защото и на върха на властта си, и след това, когато само ръмжат около нея, са били и ще си останат нищожества. Не съжалявам, че съм преподавал под табелата "Научен комунизъм". Тези, на които съм преподавал знаят защо - ако желаят, могат да го кажат."

Огнян Минчев написа още, че разпространението на негова снимка с фалшив текст "само по себе си е нарушение на моето право личността ми да се свързва в първо лице с това, което наистина съм казал или направил". По думите му фейсбук страницата, разпространила това, е "поредната акция на прогресивните сили, осъществена от тролове".

Колко струват високопарните им приказки за "обновление", след като нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили - отново кампанията им се води с клевета, фалшификация и поливане с помия на тези, които не са им угодни", добавя политологът.

По думите му това, че колегата му Мирчев "се превръща в активен пропагандатор на подобен фалшификат е достоен за съжаление"...