Четирима продемократични депутати бяха отстранени от парламента на Хонконг днес, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това стана, след като Китай прие резолюция, която позволява на местните власти да дисквалифицират депутати, ако се прецени, че застрашават националната сигурност.

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители, заседавал вчера и днес, прие резолюция, постановяваща, че тези, които подкрепят независимостта на Хонконг или отказват да признаят суверенитета на Китай над него, както и онези, които извършват действия, застрашаващи националната сигурност или молят чужди сили да се намесят в работите на града, трябва да бъдат отстранени от длъжност.

Четиримата депутати - Алвин Юн, Денис Куок, Куок Ка-ки и Кенет Люн, - потвърдиха на пресконференция, че вече не са част от хонконгския парламент.

"Що се отнася до законността и съответствието с конституцията, очевидно от наша гледна точка това е явно нарушение на основните закони и правата ни да участваме в обществения живот, както и неспазване на съответните процедури", каза Куок.

В понеделник 19 депутати от продемократичния лагер заявиха, че ще подадат колективно оставка, ако Пекин отстрани техните колеги.

Масовата оставка би оставила законодателната власт в Хонконг само в ръцете на пропекинския лагер. Той вече има мнозинство в градския парламент и това ще му позволи да приема без опозиция подкрепяни от Пекин закони.