Китай забрани на 12 продемократични активисти от Хонконг да се явят на парламентарните избори през септември. Властите посочиха за причина нежеланието на продемократичните кандидати да спазят конституцията, като не са се врекли във вярност към територията и Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Сред дисквалифицираните е популярният активист Джошуа Уонг. Той сподели, че вероятно е бил изключен от изборите, защото наскоро е определил новия закон за национална сигурност за "драконовски".

"Очевидно е, че Пекин демонстрира пълно пренебрежение спрямо волята на жителите на Хонконг, тъпче последния стълб на изчезваща автономия на града и се опитва да държи Хонконг под якия си захват", обяви Уонг във фейсбук.

Депутатът от продемократическия лагер Денис Куок, който също няма да може да участва на изборите, обяви, че режимът започва да "отнема основните права и свободи на човека, на които преди са се наслаждавали гражданите на Хонконг" въз основа на конституцията на територията.

"Те също се опитват да внушат страх и потисничество в сърцата ни и ние не бива да им позволим да успеят", добави той.

В официално изявление правителството на Хонконг оповести, че се разглежда поведението и на други кандидати на продемократичния лагер

"Не изключваме възможността и други номинации да бъдат анулирани", се казва в него.

Все още не е ясно до колко тираничен ще е новият закон за национална сигурност. Според авторите му целта е да се бори с тероризма и подривната дейност. Въпросът е, че интерпретацията за това какво е тероризъм и подривна дейност зависи изцяло от Пекин.

Например, нанасянето на щети върху публична собственост може съгласно новия закон да бъде възприемано като терористичен акт.

Китай ще установи и собствени органи на реда, които да се грижат за съхраняването на националната сигурност. Те няма да са задължени да спазват местното законодателство.