Какво прави една кола лоша? Грозният дизайн? Или натруфеният интериор? Неудобната возия? Некачествените сглобки и способността да аварира? Или комбинация от всички тези фактори?

The street (thestreet.com) е направил класация на десетте най-лоши автомобили на всички времена, като е съчетал две основни публикации - "100-те най-лоши автомобили на всички времена" на Edmunds.com и "50-те най-лоши автомобили на всички времена" на сп. "Тайм", а за пипер е използвал и епизода "Най-лошата кола в историята на света" на тв шоуто на Би Би Си Top Gear.

Ето и десетте отличени, съответно с обяснения за избора:

10 място
Ford Pinto, 1971 г.

Всеки автомобил, който се самозапалва при лек удар отзад, заслужава да влезе в списъка на най-лошите коли. На всичко отгоре от тази кола тръгва и фамозният случай с анализа "разходи-ползи" на "Форд", според който излиза много по-евтино да се платят $50 млн. на жертвите от инциденти, вместо $121 млн., за да се съберат всички коли от серията и да им се направят конструктивни промени в задната част.

9 място
Chrysler PT Cruiser Convertible

Жаргонно наричан PT Loser (на англ. loser е "загубеняк"), трудно е да си представим нещо по-грозно, в което да бъдеш видян да шофираш. Чакай малко, има и версия със сгъваем покрив.

8 място
Reliant Robin

Много подходящо място в класацията - трето отзад напред, като се има предвид, че колата има три колела. Проблемът не е броят, а позиционирането им - две отзад и едно отпред. Така колата става невероятно нестабилна и способна да се обръща при по-остри завои. Въпреки странноста и нейната непрактичност тя се радва на култов статус.

7 място
Lincoln Continental Mark IV

Осмисля израза "планина от боклук". Петата генерация на някогашния американски символ на лукс на четири колела е грозна, тромава и скучна. Прилича на нещо, което Круела Де Вил от "101 далматинци" би карала.

"Мисля, че когато са създавали тази кола, никай по никакъв начин не е използвал думата прецизност", казва водещият на Top Gear Джеръми Кларксън.

6 място
FSO Polonez

Много хора смятат тази полска кола за едно от най-несигурните и грозни возила, правени някога. Ето какво казва Кларксън за нея:

"Сглобена е от комунисти от толкова тънка стомана, че може да я завиете като шал около врата си, тя е надеждна и трайна като ерекция на пенсионер. Мога само да предполагам, че нейният създател си е правил експерименти с автодизайна след като е изпил четири литра абсент."

5 място
Citroen Pluriel

Като оставим настрана, че прилича на сякаш излязла от машинките, в които пускаш монета, за да получиш евтина детска играчка, тази кола е и болезнено непрактична.

Не само, че трябва ръчно да разглобиш покрива ѝ, което е изключително времеемко, ти трябва инструкция като за конструктор "Лего", за да събереш частите. По-лошото е, че след като накрая си разглобил покрива, частите му не могат да се съберат в колата, правейки цялото преживяване като жестока шега.

4 място
BMW X6

Какво, по дяволите е това? Наречена е от Джеръми Кларксън "Най-тъпата кола на света".

Това е автомобил, който е създаден с целта да изглежда и да се кара като нормална кола, но в същото време да дава висока позиция на шофьора и офроуд възможности. Но не може да се справи добре с нито една от тези роли.

3 място
Lexus SC 430, 2002 г.

Като при всеки Lexus, няма как да се оплакваш от качеството или интериора. Но за огромната за времето си базова цена от $61 055 и високите разходи за поддръжка купувачите очакват нещо наистина добро. Това, което получават, е кола със "спортен" вид, задвижвана от двигател с мижави 300 к.с., които са недостатъчни да се справят с огромното ѝ тегло.

2 място
Pontiac Aztek

Не очаквайте от това, че Уолтър Уайт от сериала "В обувките на сатаната" кара такъв, че ще направи по-яка тази кола. Но може би е много сполучливо, че герой, който не въплъщава никакви качества, шофира подобен на себе си автомобил.

Като оставим настрана боклучавия филмов имидж, тази кола е една безсрамна подигравка. Предницата прилича все едно General Motors са искали да направят джип, но след това са решили да скалпират спортния модел Pontiac Grand Prix и са го пльоснали като бейзболна шапка отгоре му.

И най-лошата кола на всички времена е...
Eagle Premier, 1989 г.

Може да я погледнете и да си кажете, че не е толкова зле. Но е.

Когато влезете в нея, не усещате нищо. Няма нищо специално или уникално. Все едно дизайнерът ѝ е взел рисунка на кола на 4-годишно дете и е решило по нея да направи истински автомобил. Няма никакъв стил, не е бърза, нито луксозна, макач че са се опитвали да я пробутат за такава. Дори не е икономична. Това е най-невзрачната кола в света. За всяка от другите девет в списъка може да се каже нещо интересно, за тази - нищо.

Тя е символ на чисто безразличие и незначителност.

Бонус снимка на интериора на Eagle Premier:

Caption