"Борисов, ти си провал"

С тези думи се обърна днес към премиера съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той го направи с видео през своя фейсбук профил, няколко часа след като Борисов се включи, отново с видео, през своята страница, за да разкаже за новите решения на правителството в борбата с пандемията от коронавирус. 

Докато говореше обаче, Борисов се обърна към опозицията и заяви, че те нямали право да му казват, че опитва да купи изборите (б.р. - през извънредния плащания към много социални сфери и през раздутия държавен бюджет за 2021 г.). По думите му - той само се грижел за хората и за икономиката. 

Иванов обаче твърди, че проблемът никога не е бил в грижата за хората и бизнесите и заяви, че е напълно нормално държавата да се грижи именно за тях. С парите на същите тези хора, подчертава съпредседателят на ДБ. И коментира новите мерки на властта: 

"Големият проблем е, че това се прави сега. Смисълът на затварянето на страната през пролетта беше да подготвим системите и сега да имаме план. А не днес Борисов да обявява, че създавали ковид отделения, не днес той да обявява, че причисляваме личните лекари към хората на първа линия, не миналата седмица той да обявява, че започваме да даваме пари на лекари и медицински сестри. Всичко това трябваше да се е случило преди осем месеца", заяви Иванов.

И продължи - правителството управлява коронакризата през последните 8 месеца, точно както управлява държавата през последните 10 години - пропилявайки възможността за истински реформи. Реформи, които, твърди Иванов, щели да дадат на страната икономическа устойчисвост, здрави институции и капацитет за планиране в администрацията. 

Според бившият министър на првосъдието в момента нямало капацитет за планиране, а имало "калинки". Именно тези "калинки" пък били написали и планът за възстановяне и устойчивост, от който България се надява да има достъп до 12 млрд. лв. 

"Борисов, ти си провал. И проблемът не е това, че ти си провал за себе си и за своята партия. Проблемът е, че си провал за България. Проблемът е, че докато не се разкарате, нищо няма да започне да тръгва като хората в тази страна и затова ще ви разкараме", завършва Иванов.