"Хората трябва да бъдат спокойни" - това бе лайтмотивът на интервю на министърката на енергетиката Теменужка Петкова за националната телевизия тази сутрин. Спокойствие според нея следва да вдъхват и мерките срещу разпространението на коронавирус и помощта за хората и бизнеса, и проверките в "Топлофикация"-София, които не са показали никакви нарушения при формиране на цените на парното, и свършеното в енергетиката. А последният анонс в тази сфера е, че в края на януари Българският енергиен холдинг щял да има проект за 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй".

"Категорично хората трябва да бъдат спокойни, че правителството си е на мястото, анализираме, така че да се вземат най-добрите и щадящи мерки".

С тези думи министърката на енергетиката Теменужка Петкова обрисува ситуацията с пандемията от  коронавирус и реакциите на властта с управлението й. Даде и пример - как вчера здравният министър Костадин Ангелов е дал брифинг, по повод нова организация на болници и поликлиники, като в последните вече ще преглеждат за коронавирус. Това "нововъведение" се появява на 9-ия месец от началото на пандемията. 

Петкова успокои населението още, че за разлика от други държави, които в момента отново затварят заради вируса, в България не се предвижда такава мярка. "Виждаме, че много държави затварят, ние не смятаме да направим това, а да запазим нормалния живот на хората, доколкото е възможно", декларира тя. Това е и версията на премиера Бойко Борисов в последните месеци. 

Министърката заяви, че е нормално  бизнесът да изпитва затруднения в настоящата ситуация и това се случва в целия свят. У нас не се бил забелязал спад на потреблението на електроенергия - което Петкова обясни с това, че при спирането на предприятия в периода март-май много хора са си останали по домовете и това компенсирало търсенето на ток. Спад имало при потреблението на природен газ, но "Булгаргаз" е предприел съответните мерки.

По повод скока на цената на газа от 1 ноември с 14 на сто, макар цените на ток и парно да не се повлияха този месец от увеличението, министърката увери, че намалението на цените от "Газпром" преди това със задна дата е дало ефект: "Намаляването на газа с 40% потребителите го виждат и е отчетен положителен ефект", вярва тя.

"Всеки, който ползва природен газ, може да види намалението в своята сметка. Ако не бяхме предоговорили формулата щяхме да платим 324 млн. повече", каза още министърката. 

Тъй като казуса с намаляването на цената на синьото гориво със задна дата и начина на компенсиране на потребителите доведе до проверки в "Топлофикация"-София заради по-високи и неясни сметки за потребителите, Петкова отново успокои: проверката на Министерството на енергетиката в "Топлофикация София" по отношение на сметките за предишния отоплителен сезон не е показала нарушение. Тъй като е готов и анализът на Комисията за енергийно и водно регулиране по въпроса, той ще бъде представен публично пред Народното събрание, както било по закон. 

Преди ден омбудсманът Диана Ковачева настоя именно за публичност на разчетите и проверките в столичното парно. Петкова пък на свой ред "приветства усилията на "Топлофикация" да направи по-разбираеми сметките за хората. А въобще проблемът с парното и сметките нарече отново "комуникационен".

"Балкански поток" си е наред, САЩ - стратегически партньор. Проект за 7-ми блок в "Козлодуй" - през януари

"САЩ са наш стратегически партньор. През последните 5 г. беше направена сериозна крачка напред, а именно диверсификацията на различни ресурси. Имаме изключително сериозен напредък в тази посока", декларира още Теменужка Петкова. 

Припомняме, че именно САЩ неотдавна препотвърдиха предстоящо налагане на санкции заради втората тръба на "Турски поток", която минава пред България, но родните политици, начело с премиера, предпочитат да я наричат "Балкански поток". Висши политически лица и дипломати от САЩ вече неколкократно заявиха, че не правят разлика между двете понятия. 

Въпреки това управляващите и Петкова продължават да настояват, че "Балкански поток" е проект изцяло в България, реализира се от "Булгартрансгаз", няма възможност за влияние на нито една друга държава" и "се реализира изцяло по европейските правила". По думите й ако това не било така, щяло да има обратна информация от Брюксел. 

Схемата на плащане на инвестицията е по-голямата част от нея да се покрие от бъдещи транзитни такси. Такава е идеята за изплащане на разходите на изпълнителя на тръбопровода у нас - саудитският консорциум "Аркад". Той пък на свой ред смени ръководството си и избра за подзизпълнители предимно руски и беларуски фирми, които по един или друг начин се свързват с "Газпром". Цената на инвестицията в разширение на газопреносната инфраструктура, както по документи се води проектът, е около 3 млрд. лв. Трябва да се изплати за максимум 10 години - по договор. Според предишни разчети на енергийното министерство приходите от транзит на газ по трасето би следвало да са 9 млрд. лв. за 20 години. 

Теменужка Петкова съобщи още и какво е развитието на изненадващо анонсираната от Бойко Борисов неотдавна новина, че редом с АЕЦ "Белене", се планира и нова ядрена мощност в България - 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Която ще се строи с американска технология.

"До края на януари българският енергиен холдинг трябва да е готов с проект за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още министърката.