Бившият президент Джордж Буш в неделя публикува изявление, в което поздравява новоизбрания президент Джо Байдън и новоизбраната вицепрезидентка Камала Харис, ставайки един от малкото републиканци, които признават победата на Байдън в президентската надпревара през 2020 г. срещу действащия президент Доналд Тръмп, предаде "Бизнес инсайдър".

„Току-що разговарях с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, каза Буш. - Предадох му горещите ми поздравления и му благодарих за патриотичното послание, което той отправи. Обадих се и на Камала Харис, за да я поздравя за историческия й избор за вицепрезидент."

"Въпреки че имаме политически различия, аз знам, че Джо Байдън е добър човек, който спечели възможността да ръководи и обединява страната ни, продължава изявлението на Буш. - Избраният за президент повтори, че докато се кандидатира като демократ, той ще управлява за всички американци. Предложих му същото, което предложих на президентите Тръмп и Обама: молитвите си за успеха му и обещанието си да помогна с каквото мога."

Буш се обърна и към Тръмп, който досега отказва да се признае за победен и води дела, тъй като твърди, че е имало изборни измами. Буш го поздрави за "упоритата му кампания" и спечелването на над 70 милиона гласа. Досега Байдън е получил 76 120 958 гласа в цялата страна в сравнение със 71 654 182 за Тръмп според агенцията Decision Desk HQ.

"Фактът, че толкова много наши съграждани участваха в тези избори, е положителен знак за здравето на нашата демокрация и напомняне на света за нейната сила. Независимо как гласувахте, вашият глас се отчете", каза Буш.

Той обаче заяви, че Тръмп има "правото да поиска преброяване и да води дела" и че "всички нерешени въпроси ще бъдат правилно разгледани". 

Подобно на Байдън в победната му реч в събота вечер, произнесена в Уилмингтън, Делауеър, Буш призова за единство след разгорещените и разделящи избори.