Мъж с инсулт почина, след като неврологията в „Пирогов“ не можа да го приеме за лечение, съобщи бТВ. Отделението е затворено от две седмици, защото всички лекари, които работят там, са болни от COVID-19 и няма кой се грижи за пациентите.

В понеделник 63-годишният Щерю Иванчев бил изследван с бърз антигенен тест за коронавирус като мярка на община „Възраждане“, където работел. Резултатът бил положителен.

„Това е нелепа история. Това, което стана, е абсурдно и костваше живота на баща ми. Той се притесни, че ще ни карантинират, че няма да може да ходи на работа. Че и нас ще ни затворят, аз имам зала“, разказа пред бТВ синът му Боян.

Ден след антигенния тест състоянието на Щерю се влошило. Получил проблеми с говора, затова близките му извикали линейка. Пристигналата лекарка обаче решила, че не става дума за инсулт, а за депресия. Според семейството тя дори не е прегледала мъжа, независимо че са я молили да го направи, имала по-спешни пациенти с COVID-19. Нейната версия е, че мъжът е отказал лечение.

В следващите дни състоянието му обаче продължава да се влошава и семейството му отново вика линейка. Този път спешният медик констатирал тежък инсулт.

Междувременно на мъжа е направен още един бърз тест за коронавирус, който е отрицателен. Отрицателен е и резултатът от PCR изследване.

Медиците закарали пациента в неврологичното отделение в „Пирогов“.

„Там вече отваряме вратата и чакаме пред входа, някой излиза и ни каза, че не може да ни приемат заради COVID, пазели легла ли, какво“, разказва съпругата му Ирена.

Синът ѝ допълва, че причината е, че леглата са само за болни от коронавирус. Всъщност неврологичното отделение в болницата не работи, защото целият персонал е заразен.

„Неврологията не работи от две седмици. Персоналът е с COVID-19. Връщат се на работа на 11 ноември“, споделя шефът на болницата проф. Асен Балтов пред бТВ.

Не става ясно защо медиците от Спешна помощ не са били информирани да не карат болни с неврологични проблеми в здравното заведение.

След отказа на „Пирогов“ семейството на мъжа решава да го откара до Втора градска болница. Там обаче също не го приемат. Следва ново транспортиране и най-накрая влиза за лечение в Първа градска болница с тежък мозъчен кръвоизлив. Малко по-късно умира.

Говорителката на Спешна помощ Катя Сунгарска казва, че започва проверка в Спешна помощ по случая. Директорът на Втора градска болница доц. Стефан Узунов също започва такава в повереното му здравно заведение.