Мъж с коронавирус е починал, след като не беше приет в нито една болница в София, а пред някои като Окръжна ("Св. Анна") линейката е чакала 3 часа да се "моли" за прием... Място за пациента се намира в болницата в Своге, където обаче нямат реанимация и апарат за обдишване.

Изходът е летален.

Потресаващата история разказа днес пред бТВ Мария Тенчева - дъщеря на 72-годишния починал.

 "Баща ми беше на санаториум в Павел баня. Той е работещ човек, работеше до последния си миг. На 72 години беше в много добро здраве, винаги се е грижил за здравето си", разказа в "Тази сутрин" Тенчева.

След като се връща от санаториума не се почувствал добре и във вторник с талон от личния лекар отива във ВМА за PCR тест. Имало е много хора, но тъй като не се е чувствал добре, се е прибрал обратно вкъщи.

"Отива в сряда, правят му PCR тест и му казват - утре ще ви се обадим за резултата, ако е положителен. Ако не е, няма да ви звъним, живейте си спокойно. Преслушали са му гърдите и са му казали, че няма проблем с дробовете", разказва още дъщерята.

Предписват му и "Сумамед" – антибиотик, който се дава за COVID-19, и го изпращат го вкъщи.

"В четвъртък започнах да търся контакти, за да разбера резултата от PCR и разбрах, че е положителен", разказва още Тенчева.

Драмата с линейките и болниците продължава денонощие и половина

Петък, 11 ч.

"В петък към 11 ч. извиках линейка, започнах да чакам пред блока, но не влязох при баща ми. Търсих защитно облекло по аптеките, но не намерих. Линейката дойде в 19:30 ч."

Петък, нощта.

"Баща ми беше със сатурация 75, което позволява да се борим за живота му. След това отидохме в Националното координационно звено, но там казаха, че няма места никъде и не могат да ни приемат."

Тенчева обяснява, че линейката се е върнаха у тях.

"Реших да изчакам малко, защото си дадох сметка, че не могат да го изхвърлят на тротоара. Казах им, че ако не намерят място, ще спи в линейката, защото там е по-безопасно за него. Извикаха полиция, за да освободя линейката", казва още Мария.

С частна кола...

Тя качила баща си в колата си и започнали да обикалят по болниците.

"Отидох в "Пирогов", в Спешното не ме приеха, защото били под карантина, след това отидохме в "Токуда". Той вече беше в състояние, в което не можеше да се движи", разказва жената.

В "Токуда" също не са приети.

"Никъде не излезе лекар да попита как е този човек, единственият въпрос беше дали е с COVID", посочва Мария.

Събота сутрин

Прибират се вкъщи и на следващия ден тя отново звъни, като моли да изпратят поне оборудвана линейка, за да може да му се даде кислород.

"Изпратиха линейка след три часа. Момчетата, които дойдоха, бяха изключително любезни и се бореха до край да намерят място за баща ми", разказва дъщерята на болния.

3 часа пред "Св Анна"

"Освободи се едно място в "Света Анна", отидохме там, отказаха да ни приемат, но не подписаха протокола на линейката, че отказват", твърди Мария.

Останали са пред болницата три часа - "коскоджамити болница", възмутена е опечалената дъщеря.

Смъртта на човека в Своге...

"Сетих се, че мои познати са ми казвали, че в COVID отделението в Своге има свободни места. 30 минути минаха, докато намеря връзка с тях, за да потвърдят, че ще приемат баща ми в Своге", обяснява Мария.

"Отиваме там, но там няма реанимация, но все пак беше под медицински грижи. Продължих да търся реанимация за баща си до последния му дъх, но не успях да направя нищо за него. Той имаше дух да се бори, но аз го изправих срещу тази действителност, която буквално го съсипа психически - смята Мария Тенчева. - Нито има места, нито има доктори – половината от докторите са болни и заразени!"

След нея в студиото на бТВ бе председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Болниците са на пълен капацитет и хората работят", обяви той.

И напомни, че "няма право болницата - която и да е тя - да отказва преглед и прием на пациента". Останалото означавало, че някой си е повярвал, че е над системата.

"Спешна помощ тряба да си дойде на мястото и да докладва всяка сутрин и на шефа на РЗИ, и на министъра за отказан прием", обяви д-р Маджаров.