Почти без дебати. С едва 98 гласа "за" и 6 "против". При липсата на най-голямата опозционна сила. На ръба на законовите правила и за рекордните едва 20-ина минути - ако не се брои формалното прочитане на докладите на комисии. 

Така Народното събрание прие днес на първо четене вероятно най-важния закон в страната - проектът за Бюджет на Републиката за 2021 година. Заседанието на депутатите, което продължи през целия ден, бе белязано от изненадващото вкарване на проекта в дневния ред - въпреки правилника, въпреки възраженията, че той се погазва, въпреки всички аргументи в полза на отлагането на гласуването. ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" сами си гласуваха и сами си приеха текстовете, предложени от Министерския съвет.

Най-голямата опозиционна сила - БСП, излезе още преди старта на гласуването на т.нар. два малки бюджета - този на НЗОК и този на ДОО, като не се върна в зала и при гласуването на големия републикански бюджет. Мотивът - това не е парламентарно заседание, а съвещание на ГЕРБ и "патриотите". Така управляващите имаха комфорта да не се налага да защитават идеите си. Те бяха подложени на критики от независими депутатите и представители на ДПС. 

Припомняме, че проектобюджетът мина през всички комисии на НС вчера следобед. Според правилника на парламента, който има статут на закон, депутатите трябва да разполагат с проекта на закон, доклада на водещата комисия и останалата документация поне 24 часа преди да гласуват - за да се запознаят какво гласуват. В случая този срок не бе налице. Въпреки това управляващите форсираха дебатите в явно нарушение на правилата. И въпреки цялата съпротива на опозицията. БСП заплаши, че ще изпрати казуса в Конституционния съд. 

Що се отнася до дебатите по същество, то такива почти липсваха. Критики към идеите на Министерството на финансите отправиха единствено Сергей Кичиков от ДПС и Красимир Янков - бивш член на БСП, сега независим. 

В думите им нямаше нищо изненадващо - говориха за "разграждането на държавността", за това, че предложените текстове превръщали "бюджета в бюджет на бедността". Чуха се обвинение в бягство от реформи, плъзгане към дългова спирала и нарушаване на политически консенсус за фискалната стабилност на републиката. 

Янков обяви, че не приема обясненията на МФ, че това бил социален и солидарен бюджет и поиска повече помощ за най-бедните части от населението. Той и групата независими, отцепници от БСП, щели да направят предложение за въвеждане на необлагаем минимум за хората със заплати до 650 лв. За тези с доходи от 650 лв. до 2000 лв. пък ще предложат ограничен необлагаем минимум или около 450 лв. преференция. 

Нито ГЕРБ, нито "Обединени патриоти", нито "Воля" - партиите, които подкрепиха проектобюджета, не пожелаха да заявят защо приемат текстовете и какво харесват в тях. 

Припомняме, че идеите на ведомството на Кирил Ананиев за разходна част в бюджета са може би най-критикуваните от експертите в последните 20 години. Негативни коментари дойдоха от бивши министри, икономисти, финансисти, НПО и дори от БНБ, която предупреди, че така разписани, текстовете по бюджета и средносрочната рамка към него може да доведат до неибежно вдигане на преките данъци в следващите години. 

Бюджетът в числа

Накратко - МФ е заложило сериозни плащания, залага и дефицит за тази и следващата година от нечуваните досега 10 милиарда лева. Такъв е заложен и за 2022 г., и за 2023 г. Държавният дълг пък може да достигне невижданите от години почти 40 млрд. лв. според хоризонта на средносрочната бюджетна рамка.

В бюджета на ДОО, приет малко преди това, пък е записано увеличаването на минималната пенсия на 300 лева от 1 януари (което ще обхване малко над 1 милион пенсионери, за останалите ще има актуализация по т.нар. швейцарско правило от 1 юли). Кабинетът предвижда 30% увеличение на разходите за служителите в администрациите, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, още 10 на сто "дежурно" увеличение на заплатите в администрацията, 17 на сто увеличение на учителските заплати и сериозно увеличаване на средствата в секторите "Здравеопазване" и "Образование" - съответно с над 580 милиона лева и близо 650 милиона лева. Кабинетът определя проектобюджета като антикризисен в условията на COVID-19.

Във финансовата рамка за следващата година се залагат 47,17 млрд. лв. приходи. При данъчните приходи ще има постъпленията от ДДС - 11,22 млрд. лв., следват приходите от акцизи - 5,58 млрд. лв. и тези от данъци върху доходите на физически лица 4,42 млрд. лева. Планираните разходи за 52,5 млрд. лв. Най-голямото разходно перо е за социална политика - 18 млрд. лв.

И парите на НЗОК минават - почти без дебати

Толкова безпроблемно преминаха през първо четене и текстовете в бюджета за Националната здравно-осигурителна каса. Отново от БСП не бяха в залата, отново критики имаше само от няколко човека, отново никой управляващ не пожела да защити текстовете. Изключение направи само Калин Поповски от "Обединени патриоти", който обяви, че бюджетът е на практика - чудесен. 

Проектът бе приет с 93 гласа "за" и трима "против", въздържали се отново нямаше. 

ДПС, в лицето на Нигяр Джафер, заяви, че намират за позитивно увеличаването на трансфера от здравното министерство на здравни вноски, допълнителните буфери в касата и тези, които са записани в големия републикански бюджет (б.р. - около 600 млн. лв.). От движението поискаха обаче напредък по електронната здравна система и гаранции, че здравеопазването ще остане финансово стабилно през турболентната 2021 година. 

Красимир Янков също поиска изработване на електронна система, както и повече пари за лекари и медицински специалисти. Прочете всички несъгласия, които имат от Българския лекарски съюз и препоръча на управляващите да се вслушат в гласа на експертите.

Доста по-структуриран в становището си бе Хасан Адемов (ДПС), който поиска повече пари за непредвидени разходи - заради непредвидимостта на кризата. Обърна внимание, че има намаляване на парите за лекарства и заяви иронично:

"Ако парите за лекарства не стигат, ще предложим още 100 млн. лв. да дойдат в касата от тези, които раздавате по 50 лв. за пенсии. Нали казвате, че отиват за лекарства на пенсионерите. Щом са за лекарства, могат да отидат в НЗОК, за да няма съмнение, че тези пари отиват за предизборно купуване на гласове. "

Припомняме, че предстоят внасяния на нови предложения към проектите между двете четения и при трите бюджета. После има ново гласуване в комисиите и финалното приемане на текстовете отново в Народното събрание. 

Част от новите идеи към бюджета вече бяха "разпоредени" от премиера Бойко Борисов - пари за 15% увеличение на заплатите в МВР, пари за детски надбавки и за увеличени заплати на медицински специалисти.