Имунитетът на бившите президенти на Русия от съдебно преследване за криминални деяния да се разшири - да важи не само за деяния в периода, в който са на поста, а до края на живота им. Това предвижда законопроект, внесен днес в руския парламент, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Законопроектът, публикуван на сайта на правителството, е сред няколкото, които последваха конституционната реформа в Русия. Тя позволява на Владимир Путин да се кандидатира отново за президент след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г.

Бившите руски президенти и сега разполагат с пожизнен имунитет за престъпления, извършени по време на мандата им - съгласно закон, приет когато първият постсъветски президент Борис Елцин прехвърли властта на Путин в края на 1999 г.

Внесеният вчера законопроект поставя повече пречки и пред евентуалното снемане на имунитета на бивш президент. Вече ще се изисква горната парламентарна камара да одобри с мнозинство отменянето на имунитета въз основа на силата на обвинения от долната камара, че президентът е извършил държавна измяна или друго тежко престъпление.

За да влезе в сила предложението на правителството,  законопроектът трябва да бъде приет на три четения в Държавната дума, после от Съвета на федерацията и накрая да бъде подписан от настоящия държавен глава Владимир Путин.

ТАСС цитира Павел Крашенинников, председател на комисията по държавно строителство и законодателство към Думата, според когото законопроектът е важен "както за човека, така и за стабилността на държавата и обществото".

По думите му в случая "не става дума за фамилни имена, а за конкретни правови отношения". За хората, които са заемали, заемат или ще заемат президентския пост е важно да знаят, че "никой няма да отмъщава, да ги преследва и така нататък", подчерта депутатът.