Владимир Путин обеща днес за пореден път на руснаците, че формално приетите поправки в руската конституция, които биха му позволили да остане президент до 2036 г., "ще влязат в сила, само ако гражданите ги подкрепят" на насрочения за 1 юли референдум. 

Държавният глава обеща серия от мерки за насърчаване на икономиката и за социално подпомагане в телевизионно обръщение в навечерието на отложения за утре военен парад по случай 75-годишнината от края на Втората световна война. Той не каза нито дума за тачения от сънародниците му Ден на победата и за Великата отечествена.

"На преден план трябва да бъде човекът - животът, здравето и благополучието му", каза Путин.

Сред предложенията му бяха продължаване на помощта от държавния бюджет от 10 000 рубли (€127) месечно за всички (28 милиона) руски деца на възраст до 16 г., която вече веднъж бе платена през юни, както и увеличаване на стойността на ипотечните заеми за жилища при облекчени условия (6,5% лихва) от 3 млн. на 6 млн. рубли и до 12 млн. рубли в Москва и в Санкт Петербург.

Путин призова държавата да опрости процедурите и да увеличи свободата за предприемачите.

"Финансовите, данъчните и правните условия в нашата страна трябва да бъдат глобално конкурентоспособни", каза той.

Президентът поиска "съществено да бъде съкратена тежестта" върпу заплащането на труда, предлагайки осигурителните вноски в ИТ сектора да паднат от 14% на 7,6% за периода до 2023 г., а ставката за облагането на печалбата в същия сектор да бъде свалена от 20% на 3% - и то не като временна, а като безсрочна мярка.

"Това ще бъде една от най-ниските данъчни ставки в света", каза той.

 В същото време Путин предложи да бъде повишен данъкът върху дохдите на физическите лица от над 5 млн. рубли (€63 580) годишно на 15% от 13%. Той подчерта, че тази ставка ще се прилага само за горницата над цитираната сума. Очакваните приходи от 60 млрд рубли (€763 млн) ще бъдат насочени за лечение на деца с редки заолявания, каза президентът.

През януари Путин стартира проект за конституционна реформа, която, благодарение на поправка, добавена за всеобща изненада в последната минута през март, ще му даде правото да служи още два мандата след края на сегашния му мандат през 2024 г. Теоритично по този начин 67-годишният президент би могъл да остане на власт до 2036 г. Въпреки, че в последните години загуби част от популярността си, Путин запазва одобрението на 60% от сънародниците си. Реформата вече беше одобрена от двете камари на руския парламент и одобрението на руснаците не е необходимо, но президентът реши да поиска да чуе гласа на хората.

Конституционната реформа засяга и политическата система, като засилва някои президентски правомощия. Тя въвежда и минимална заплата, както и повишение на пенсиите.