"Twitter е извън контрол, нещо възможно благодарение на подаръка от правителството - чл. 230."

Това написа американският президент Доналд Тръмп днес в социалната мрежа Twitter, която започна да ограничава неговите заблуждаващи или откровено неверни съобщения там в седмиците преди вота и през последните дни на необичайно дълго броене на гласове.

Twitter не трие постовете на президента, но на няколко пъти прикача към тях линкове и разяснителна информация от достоверни източници, които показват неистинността им. Тази политика обаче важи за него само защото е световен лидер - ако загуби изборите, през януари вече няма да има такава защита.

Чл. 230, или "законът, който създаде интернет", е ключова юридическа защита, благодарение на която в Световната мрежа съществуват всички популярни платформи като Facebook, Twitter, YouTube и много други. Той накратко гласи, че отговорност за съобщенията на потребителите в отворени платформи като социалните мрежи онлайн се носи от потребителите, а не от компаниите, които създават и поддържат платформите.

Ако тази защита не съществуваше, сайтове като Facebook и Twitter щяха да имат две опции - или да бъдат съдени за всяка клевета, обвинение, език на омраза и пр. в платформите им, или да наемат буквално десетки хиляди модератори, които да одобряват всяко съобщение, клипче или снимка, качени на платформата им. 

През май Тръмп подписа изпълнителна заповед, с която изисква създаването на нови правила за дейността на социалните мрежи, за да не може вече да се възползва от защитата на чл. 230.

Добрата новина е, че изпълнителната заповед няма правната сила да спре чл. 230. То обаче създава предпоставки на регулаторите да отслабят защитите му. Лошата новина е, че опонентът му на вота Джо Байдън, който в момента чака последните 6 вота от електоралната колегия, за да спечели президентските избори, също е критичен към чл. 230 - според него той дава възможност на Facebook да не модерира пълноценно съдържанието си и да позволява на екстремисти да го ползват за комуникация и събиране на симпатизанти.