Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър е подготвил писмо за оставката си, според трима сегашни служители във ведомството му, цитирани от "Ен Би Си нюз".

Не е необичайно министрите в кабинета да изготвят недатирани писма за оставка по време на президентския преход, давайки възможност на главнокомандващия да ги замени за втори мандат, отбелязва телевизията. Президентът решава дали да приеме писмата за оставка и процесът обикновено се случва, след като резултатите от изборите са ясни.

Но цитираните служители на отбраната казват, че Еспър е подготвил писмото си, защото е един от членовете на кабинета, за които се очакваше да бъде сменен след изборите.

Тъй като мандатът му може да приключва, Еспер помага на членовете на Конгреса да изготвят законодателство, което ще преименува военни бази, които сега носят имената на военноначалници от робовладелския Юг по време на Гражданската война в САЩ (1861-1866 г.). Това би го противопоставило на президента Доналд Тръмп. Той може да отмени заповедта за преименуването, на което категорично се противопоставя.

"Политико" отбелязва, че отношенията на Еспър с Тръмп са се влошили и заради искането на президента да бъде използвана армията за потушаване на расовите бунтове по-рано тази година.

Независимо дали Тръмп или опонентът му от демократите Джо Байдън ще спечели изборите, мандатът на сегашния президент изтича на 19 януари догодина.