Направления за PCR тест личните лекари ще могат да издават само на човек със симптоми, а не по желание на пациентите.

Това уточни по бТВ д-р Иван Маджаров – председател на УС на БЛС.

„Ако някой е бил близо до човек с коронавирус, най-малкото трябва да се изолира, но личният лекар няма да му издаде направление за тест, а през система ще подаде информацията към РЗИ, че има такъв контактен човек“, разясни той.

Иначе щяло да има хаотично звънене на личните лекари.

За да се даде направление за тест, ще се гледа за наличието на поне четири симптома - например висока температура, отпадналост, кашлица, загуба на мирис, изброи шефът на БЛС. Все пак добави, че може да има и други предпоставки като рентгенова снимка, която показва данни за пневмония.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари настояват издаването на направления за PCR тестване да става по електронен път.

"Ние нещо правим, но не трябва да правим тестове в кабинетите си, а да назначаваме тестове и то по електронен път. Ще даваме направление, тоест хартията, както досега, представяте ли си какво ще се случи? Ами всички хора с такива оплаквания, които трябва да се изследват, ще се изсипят в коридорите. Това би довело до повишаване на риска както за хората, така и за нас", обясни председателят на организацията - доц. Любомир Киров пред БНР.

От Сдружението предлагат още комбинираните тестове за Грип А, Грип Б и коронавирус да бъдат извършвани само в специализирани лаборатории,

До края на месеца трябва да станат ясни критериите, по които от началото на ноември личните лекари ще могат да издават направления за PCR тест.