Ако искаме по-ранно пенсиониране, това означава и скок на социалните вноски. Пенсионната вноска не е била увеличавана от години.

Това каза в сутрешния блок на Нова тв вицепремиерът и социален минстър Ивайло Калфин по повод готвената от правителството пенсионна реформа.

Калфин отново повтори, че тя трябва да е съобразена с демографското и икономическо развитие на страната и не даде конктерен отговор ще расте или ще бъде замразена възрастта за пенсиониране. Стана ясно само, че няма да се връща моделът "Дянков", на името на финансовия министър в първия мандат на ГЕРБ Симеон Дянков, според когото възрастта растеше с четири месеца.

По отношение на хипотезата на предшественика си от служебния кабинет Йордан Христосков, че няма пречка минималната работна заплата да нарасне до 400 лв. пък посочи, че увеличаването на доходите в действителност би довело и до оживяване на икономиката. Но дали такъв скок е възможен, можел да каже след месец, след като минат всички бюджетни процедури.

"Не бих върнал нещо, което е отменено. Пенсионната реформа означава да се уточнят всички параметри. Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографското и икономическо развитие", бе лакониочен социалният вицепремиер и министър.

Калфин припомни и идеята си за почасова ставка, т.е. възможността бизнесът да наема почасово работници като има минимална ставка. Според него тя трябва да е 4 лв. Това е два пъти по-високо от минималната работна заплата, разбита почасово.

До дни, с актуализацията на бюджета за тази година, ще стане ясно и ще има ли пари за коледна пенсия. "Правя всичко възможно да има", посочи той.

Що се отнася до т.нар. тридетен модел, подпомагане на семействата с до три деца включително, вицепремиерът посочи, че ще има "активно подпомагане" от страна на държавата, но не каза как и с колко.