"Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е под карантина, тъй като в понеделник бе в контакт със зам.-министър Петко Дойков, който преди малко получи позитивен резултат за COVID-19 с PCR тест."

Това обявиха от пресцентъра на МВнР тази привечер.

Захариева и останалите контактни на Дойков лица са били изследвани днес и резултатите от техните PCR тестове са отрицателни - пишат от МВнР. 

Първоначално Дойков си е направил бърз тест, уточнява БНР с оглед на бързината, с която Захариева и администрацията са получили своите резултати от бавния PCR.

Вицепремиерът ще продължи да изпълнява служебните си задължения дистанционно, посочват още от Външно. 

Карантината й идва на фона на преговорите със Северна Македония за неизчистените двустранни въпроси в контекста на желанието на Скопие за членство в ЕС и първата междуправителствена конференция, която се очаква през декември. България даде на Македония срок до 10 ноември за резултати по споровете ни.

Захариева е поредният член на правителството, който ще остане у дома под карантина. Към момента премиерът Бойко Борисов е болен. Под карантина бе и вицепремиерът Красимир Каракачанов, като контактно лице.

С положителна PCR проба бе и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, като под карантина бе поставена и министърката Петя Аврамова.

Заради контакти с Борисов бяха карантинирани още здравният министър Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, министърката на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърката на земеделието Десислава Танева, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, шефката на кабинета на премиера Деница Желева.

Заради случаи на COVID-19 и в икономическото ведомство, у дома от миналата седмица е и титулярът Лъчезар Борисов. 

Карантиниран е и образователният министър Красимир Вълчев.

Под карантина бе поставен и президентът Румен Радев.

За по-голямата част от министрите, както и за държавния глава, към днешна дата е изтекла.