"Протестите продължават всяка сряда пред Съдебната палата. Ние не сме се отказали да искаме оставката на главния прокурор".

Това заяви пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Ианов. Той коментира и факта, че масовите мероприятия срещу правителството утихнаха.

Иванов не е съгласен, че това утихване на протеста може да се приеме като вот за властта.

"Общественото мнение абсолютно ясно показва каква е оценката на тази власт. И то особено след огромната инвестиция на доверие, което тя получи по време на първата вълна на коронавируса", заяви Иванов.

Според него премиерът Бойко Борисов "се намира в пропаст от гледна точка на недоверие".

"И с този отрицателен капитал на доверие трябва се справи със следвщаата коронакриза", изтъкна той.

Иванов разкритикува премиера, че чак сега взема решение за вдигане на заплатите на лекарите и медицинските сестри. И допълни, че това е трябвало да стане още в началото на кризата.

"Големият проблем са хората", заяви Иванов.

И допълни, че какво точно е доверието към ГЕРБ ще се разбере на изборите.

Иванов разкритикува остро и предложения от правителството план за развитие.

Според него основните теми в такъв план трябва да бъдат каква страна искаме да бъдем, да се развиваме, как ще динамизираме ръста на икономиката си, проблема с човешкия капитал.

"Призовахме всички политически сили за съвършено различен процес. Не: Томислав се затваря с няколко чивноника - те доказха, че не могат да управляват България.

Да се започне национален дебат - къде отиваме, как гарантираме, че тези пари няма да бъдат откраднати. Поредното усвояване, което ще нахрани корупционни мрежи", каза Иванов.

И обърна внимание, че реформите са изброени в края на документа. Според Иванов планът е "един шопинг лист".

"Администрацията е седнала, видяла е нещата, от които знае как се краде, видяла е нещата, които не са свършени за два програмни периода", обясни Иванов.

Според него основният акцент трябва да е дигитализацията на Бъгария и на образованието, но трябва да се намерят и учители. а не само да се купуват компютри. Иванов смята, че европейските пари отново ще бъдат "профукани", а скоро такива няма да има.

"Естествено, че ще се занимавам с дигитализацията в България, а не с Уисконсин - там ще се оправят и без нас", заяви Иванов.

Все пак по отношение на изборите в САЩ той коментира: 

"Светът много се променя. Да гледаме по-сериозно на положението на България и колко са нездрави институциите.

Живеем в ерата на Тръмп. Няма да се върне ерата на Клинтън - когато имаше правила и Америка беше глобалният полицай. Огромни неизвестости, много по-сериозни разделения, нова студена война между Америка и Китай, тотално променена ситуация...

Тръмп е феномен на социалните мрежи. Това е абсолютно нова среда за сигурност и установяване на това какво е истина и какво е лъжа."