Сроковете в Закона за политическите партии, чието неспазване може да доведе до разпускане на партия от съда по искане на прокурор, да спират да текат по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. За такъв текст в т.нар. извънреден закон, приет през пролетта заради пандемията от коронавирус, настояват депутати от ДПС.

В момента парламентът ремонтира закона заради продължаващата епидемична обстановка, като поправките на второ четене според предварителния дневен ред се очаква да бъдат гласувани в петък. Ако парламентът успее да събере кворум! (От поне месец БСП и ДПС не участват в регистрацията за кворум, а управляващите от ГЕРБ и ОП, плюс "Воля" и независимите депутати, невинаги успяват да съберат 121 депутати в залата. Като днес. В момента е проблем, че сред управляващото мнозинство има депутати с коронавирус или под карантина. Разбира се, не е изключено заради "извънредния закон" или друг важен акт опозицията да прекрати бойкота. - б.р.).

От ДПС не са посочили мотиви за предложението си. Но на практика има причина за внесената поправка - като презастраховка. И в нея има смисъл.

Въпросният чл. 40 от Закона за политическите партии (ЗПП) изброява случаите, в които партия може да бъде разпусната от Софийския градски съд по искане на прокурор. Извън обстоятелства като системно неучастие в избори, липса на задължителните финансови отчети пред Сметната палата, нарушение на конституцията, в ЗПП има изискване върховните органи на партиите да заседават редовно според уставните си правила или поне веднъж на 5 години. При пропускане на повече от два висши партийни форума, изискуеми по устав, или липса на заседание и представяне на документи за вписване в рамките на 5 г.., може да се пристъпи към съдебно разпускане. 

Текстът от закона звучи буквално така: 

Чл. 40. (1) Софийски градски съд постановява разпускане на политическа партия само в случаите, когато:

(...)

т. 4. не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния и орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 години, и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

(2) Решението на съда по ал. 1 се постановява по иск на прокурора.

Последното заседание на върховния орган на ДПС - това е Националната конференция според устава на партията, бе на 24 април 2016 г. В същия устав пише, че конференция се свиква най-малко веднъж на три години. През 2019 г., когато следваше да е 10-ата Национална конференция, Движението реши да отложи висшия си партиен форум - заради предстоящите към онзи момент местни избори през есента на същата година. Така бе удължен мандатът на Мустафа Карадайъ начело. В празничното слово на почетния председател д-р Ахмед Доган преди настъпването на 2020 г. Карадайъ получи отново подкрепа - за нов мандат. 

Конференция бе насрочена за 26 април 2020 г. Датата обаче бе в разгара на извънредното положение заради коронавируса и форумът неизбежно бе отложен. През лятото, когато ситуацията с пандемията бе сравнително спокойна, ДПС поднови общинските и областни партийни конференции, които винаги предхождат националния форум, избра председатели по места.

Очакванията бяха първо Национална конференция да има през ноември. Сега от ДПС казват, че е насрочен форум в първата половина на декември - като датата е 12 декември. Преди това обикновено се провежда висшият форум на Младежката организация на партията, като тази година не е изключено за първи път у нас такъв форум да се проведе онлайн, твърдят партийци. Според представители на Движението не и изключено да се направи опит за иновативно заседание и на голямата Национална конференция.

Ситуацията с коронавируса в страната обаче се усложнява всеки ден. Което винаги носи риск от ново (неизбежно) отлагане. А според цитираните вече текстове от ЗПП - партиите трябва да свикват висшите си органи поне веднъж на 5 г. За ДПС това значи пролетта на 2021 г., с оглед на датата на последната Национална конференция, за да няма риск да попадне в хипотеза за разпускане според цитирания текст от закона. 

Ако Народното събрание приеме сроковете в ЗПП да спрат да текат, докато страната е в извънредна епидемична обстановка, то ДПС ще избегне риск обстоятелствата да поставят регистрацията на партията в застрашено положение, макар и формално.

България е в национална противоепидемична обстановка до 30 ноември с решение на Министерския съвет. С ново решение този срок може да се удължава. По това време здравният министър може със заповеди да въвежда неционални противоепидемични мерки, да забранява събирания на хора на едно място и т.н.

Разпространението на вируса очевидно е все по-широко. За обяваване на ново извънредно положение е нужно решение на Народното събрание.