Възстановяването на активността в сектора на услугите в Китай е продължило за шести пореден месец през октомври, а наемането на работна ръка се е ускорило до най-силния темп от една година въпреки спада в търсенето от чужбина. 

Това сочи индексът на мениджърите по доставките, изготвен от "Кайшин/Маркит" (Caixin/Markit), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Индексът за сектора на услугите е нараснал до 56,8 пункта през октомври спрямо 54,8 пункта през септември. 

Октомврийското равнище е най-високото от юни и е значително над стойността от 50 пункта, разделяща спад от растеж. Секторът на услугите, който носи около 60 процента от китайския брутен вътрешен продукт и половината от работните места в градовете, първоначално се върна към растеж по-бавно от промишлеността, но възстановяването набра скорост през последните месеци.

Тласък за активността в сектора дава вътрешното търсене, а новите поръчки за износ на услуги от китайските фирми са продължили да се свиват, при това с най-бърз темп от юли.

Китайските компании са увеличили наемането на служители за трети пореден месец и този процес е достигнал най-бързия темп от септември 2019 година. Това сочи засилващото се възстановяване на трудовия пазар, който по-рано през годината бе засегнат тежко от ограниченията, наложени с цел да се овладее разпространението на коронавируса.

Компаниите за услуги показват голям оптимизъм за перспективите пред бизнеса, като подиндексът за доверието в развитието през годината е нараснал до максимум от 2012 година.

Официалният индекс на мениджърите по доставките през октомври се е повишил с най-бързия темп от 2013 година.

Китайската икономика нарасна по-малко от очакваното през третото тримесечие - с 4,9 процента на годишна основа. Очаква се за цялата година растежът да е около 2 процента - най-слабият от над три десетилетия, но все пак много по-добър резултат от този на другите големи икономики.