Без ясен план за действие и твърда ръка в прилагането му България ще се окаже в спиралата на увеличаващ се брой заразени, локдаун, икономическа криза и разделение в обществото.

За това предупреди председателят на партия КОД и бивш здравен министър от кабинета "Борисов-2" д-р Петър Москов пред бТВ.

Той каза, че ако има хаос, последното място, където трябва да се търсят луфтовете, е здравната система.

"Хората се побъркаха малко", каза лекарят.

Той заяви, че има "два различни свята" - един е неговият и на докторите от Спешна помощ, другият - на хората, които сега отиват на работа и се чудят как ще си платят  кредита. За него огромната причина е разделението на обществото и липсата на ясна държавност. Докато "двата свята" не се разберат, няма как да се случат полезните и добри мерки.

"Смисълът на едно политическо управление не е да осигури определен медикамент в определена болница - това е работа на лекарствената агенция и др. Смисълът на едно политическо управление не е да инспектира отсечката Русе - Бяла - това е работа на пътната агенция. Смисълът на едно политическо управление е да излезе с ясен план. И да върне общестения консенсус около ясни критерии, ясни параметри и ясен план за действие."

При нас такъв план липсва. Няма здрава ръка, няма ясен план, няма обществен консенсус - заключи той.

Според Москов политическото ръководство трябва да заяви следното:

"Не можем да преживеем втори национален локдаун като този от април - нито психически, нито икономически."

Целта трябва да е - да се запази максимално нормалният живот на хората на фона на липса на крайна пренатовареност на здравната система.

Той за трети път наблегна, че правителството трябва да обяви, че няма да има национално затваряне, но пък драконовски да следи да се спазват мерките - маски, дистанция и да си мием ръцете...

Москов апелира да се прилагат още мерки, но локално - при това с моментална компенсация за засегнатите, а не с тромави механизми и месеци чакане, защото това води до фалити и до настройване на хората срещу мерките. 

Той даде пример - ако от днес обявим, че спират ресторантите, от утре да започнат компенсациите.

"Ако няма такава моментална компенсация, хората се превръщат в противници на самите мерки!"

Нужно е да се прецени кой поема голямата тежест на пандемията - цялото общество или здравната система, като е логично да е второто, коментира Москов.

„Ако една част от системата се скрие от поемането на удара, удара го поема цялото общество“, подчерта той и допълни, че доболничната помощ трябва да е по-ангажирана.

Здравният министър трябва да получи категоричната законова възможност да възлага конкретни ангажименти на всяко лечебно заведение, смята той. Даде пример със София, където има 45 ДКЦ и над 200 медицински центъра - в част от тях може да се съсредоточат изследванията на насочени от личния лекар COVID болни, за които след това да се решава дали да влизат в болница, или да се насочват за домашно лечение.

„Ако всеки пациент с кашлица и температура отива в болница, тези болници ще фалират“, предупреди Москов, като изрази мнение, че „няма кой да се изправи срещу икономическия интерес на определени субекти в здравната система“.