Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кредитите, които частните банки са одобрили за налагане на частичен мораториум по изплащането заради кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, достигат до суми от малко над 9 млрд. лв. С 906 млн. лв. е нараснала общата им стойност през последния възможен за това месец септември. Това показват данните на БНБ по постигнатото споразумение на централната банка с търговските банки, прието след разрешението на Европейския банков орган. 

Според резултатите спрямо август се наблюдава минимално намаление на общата сума на отсрочените задължения – с 48 милиона лева. Причините за спада са две – или става дума за кредитополучатели, които доброволно са се отказали от възможността за временен мораториум върху задълженията, или за отсрочвания, на които периодът е приключил.

Към септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси надхвърля 5,800 милиарда лева, което прави 7,78 на сто от всички кредити и аванси в системата. Показателят бележи намаление спрямо август, когато е над 8 на сто.

И кредитите, и депозитите в системата продължават да растат, макар и с бавни темпове. Печалбата към края на септември е малко над 700 милиона лева общо за системата при над 1,200 млрд. лева през същия месец на предходната година, пише БНР. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.