Кредитите, които частните банки са одобрили за налагане на частичен мораториум по изплащането заради кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, достигат до суми от малко над 9 млрд. лв. С 906 млн. лв. е нараснала общата им стойност през последния възможен за това месец септември. Това показват данните на БНБ по постигнатото споразумение на централната банка с търговските банки, прието след разрешението на Европейския банков орган. 

Според резултатите спрямо август се наблюдава минимално намаление на общата сума на отсрочените задължения – с 48 милиона лева. Причините за спада са две – или става дума за кредитополучатели, които доброволно са се отказали от възможността за временен мораториум върху задълженията, или за отсрочвания, на които периодът е приключил.

Към септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси надхвърля 5,800 милиарда лева, което прави 7,78 на сто от всички кредити и аванси в системата. Показателят бележи намаление спрямо август, когато е над 8 на сто.

И кредитите, и депозитите в системата продължават да растат, макар и с бавни темпове. Печалбата към края на септември е малко над 700 милиона лева общо за системата при над 1,200 млрд. лева през същия месец на предходната година, пише БНР.