Българският външен министър Екатерина Захариева е на тайна среща с македонския си колега в Берлин. Буяр Османи и колегата му за европейски въпроси Никола Димитров са в германската столица по покана на външния министър Хайко Маас, съобщава „Дойче веле“. 

Информацията за срещата е потвърдена от македонското външно министерство.

Поканата, отправена от Маас и министъра за европейските въпроси Михаел Рот, идва в момент, когато София втвърди тона към Скопие и формулира по нов начин условията пред ветото за насрочване на първата междуправителствена конференция - същинско начало на преговорите с ЕС.

БНТ поставя друг акцент на информацията, с която разполага. А именно - че премиерът Бойко Борисов е изпратил Захариева в Берлин, където по покана на германското председателство на ЕС трябва да се състои дискретна среща с представители на правителството на Република Северна Македония. Целта на разговорите в германската столица е България да изложи условията, при които би могла да подкрепи започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС, твърди националната телевизия. Очаква се Захариева да представи твърдата позиция на София, подчертавайки че има все по-малък времеви прозорец, който остава до вземането на решение.

Остават само броени дни, в които ЕС трябва да вземе решение дали или не Република Северна Македония ще започне преговори по същество.



Преди дни пред Ройтерс Екатерина Захариева заяви, че България губи търпение по отношение на нежеланието на СР Македония да прилага Договора за приятелство, който премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г.

Северна Македония и България се бяха ангажирали да изгладят различията си до 10 ноември. Но Скопие даде сигнал миналата седмица, че няма да преговаря за идентичността, нито да прави отстъпки - малко след като обяви възможност за специален анекс към Договора за добросъседство.

"Дойче веле" припомня, че Берлин няколко пъти заяви в последните седмици, че двустранните въпроси нямат място в преговорите за евроинтеграцията и София и Скопие трябва да решат въпроса сами.

Засега няма информация от страна на българските власти.

Очаквайте подробности.