Джон Фрушианте говори за своето решение да се завърне в Red Hot Chili Peppers и да запише нова музика с бандата в ново интервю.

Китаристът, цитиран от ZRock.bg, споделя, че с останалите членове на групата са се събрали заедно да репетират и продължават напред с писането на нов материал.

„Това, което беше вълнуващо за мен, когато започнах да свиря отново с групата, беше да видя какво мога да направя с една китара. За мен през последните дванайсет години китарата беше нещо, с което упражнявах музиката и не много съществена част от музиката, която правех. Така че в основата беше идеята колко различни светове можеш да извадиш от един Стратокастер“, споделя Фрушианте.

„В други албуми използвах множество китари, но до момента в студиото съм ползвал една-единствена. Опитвам се да накарам тази китара да говори по различни начини и да кажа нещо различно с всяка мелодия. До известна степен това е едно музикално предизвикателство“, казва още феноменалният музикант.

Той добавя, че сега, когато знае повече за барабаните, взаимоотношенията му с Чад Смит са напълно различни. „Много от барабаните са по-откачени спрямо предишните ни записи.“

Джон Фрушианте коментира, че след десетилетие извън бандата завръщането му изглежда като „завръщане към семейството“.

„Чувствам се изключително комфортно с тях“, каза още той. „Сякаш изобщо не е минало никакво време. Общо взето, чувстваме се толкова комфортно един с друг, както е било винаги.“

„Половината си живот прекарах в групата и половината извън нея. Предполагам, че това е заради желанието ми да поддържам някаква свежест и да не чувствам, че се превръщам в тип човек, в какъвто винаги съм се старал да не се превръщам - който постоянно се повтаря и влиза в твърде комфортната роля и начин на живот на рокзвезда с манталитет на рокзвезда.

От една страна, искаш да бъдеш оценен от хората, които те слагат на пиедестал, от друга, трябва да проверяваш егото си – не искаш да започнеш да мислиш, че си нещо повече от останалите хора, или да ги оставиш те да си мислят така. Това беше жонглиране до известна степен и смятам, че егото е коварен опонент“, споделя още Фрушианте.

„Когато погледнах със свеж поглед бандата след цялото това време, мисля, че Флий, Антъни и Чад са наистина страхотни хора, с които да си в една група. Срещал съм други музиканти и съм виждал колко на зле могат да отидат нещата, когато егото е замесено. И ако говорим за рокмузиканти, тези хора – от моята банда – наистина знаят как да стоят стъпили на земята.

Ако говорим за свирене на китара, няма други, с които да предпочитам да бъда в една група, а за късмет химията все още е тук и ние се наслаждаваме на компанията си“, завършва Фрушианте.

За последно китаристът беше част от албума на Red Hot Chili Peppers Stadium Arcadium от 2006 година.