Броят на смъртните случаи от коронавирус в Русия за изминалото денонощие се е увеличил с 346. Това е нов максимум от началото на пандемията според данните, публикувани тази сутрин от федералния оперативен щаб за борба с новата инфекция, предаде ТАСС.

Ден по-рано страната е регистрирала 320 смъртни случая.

Общо 26 935 души са починали в Русия поради коронавируса. Условната смъртност на инфекцията (окончателната може да се определи едва след края на пандемията) остава на нивото от 1,72%, посочва агенцията.

В същото време РИА Новости цитира президента Владимир Путин, че за втора вълна на коронавируса в Русия е рано да се говори. В някои региони още отшумява първата вълна, каза държавният глава.

Броят на установените случаи на коронавирус в Русия за денонощието се е увеличил с 16 202 до 1 563 976. Ръстът е по-малък  паднал е до 1%.

В момента 365 740 души в Русия се лекуват от коронавирус. Броят на възстановените пациенти, които преди това са били диагностицирани с него, се е увеличил с 12 361 за изминалото денонощие. Общо 1 171 301 пациенти са се възстановили от инфекцията. Според щаба делът на оздравелите се е увеличил до 74,9% от общия брой на заразените.

Броят на починалите от COVID-19 в Белгия достигна 11 038, сочат най-новите данни на здравните власти, цитирани от местни медии.

Отбелязва се, че в момента в болница са настанени 5554 души и това е близо до най-високия брой от 5715, установен на 7 април. Белгия вчера зае първото място в ЕС по дял на заболелите спрямо броя на населението.

Делът на заразените спрямо броя на изследваните вече достига 22,5 на сто. От началото на епидемията в страната са били потвърдени 347 289 заразени. По последни данни на ден в страната от новата болест издъхват средно по около 60 души.

В петък предстои Държавният съвет, който има правомощията на конституционен съд, да се събере на извънредно присъствено заседание, за да разгледа жалба за противоконституционността на въведения вечерен час в Брюксел и Валония. Уточнява се, че засега не е известно кога институцията ще постанови решение.

Също в петък правителството се очаква да обяви допълнителни мерки за борба с епидемията, като не се изключва възстановяването на общата карантина, въведена първоначално през март. 

Броят на смъртните случаи сред болните от COVID-19 в Украйна скочи през последното денонощие със 165 след предишния рекорд от 141, регистриран на 21 октомври. Това съобщи днес Съветът за национална сигурност и отбрана, предадоха Ройтерс и ТАСС.

От вчера в Украйна са регистрирани 7474 нови заразени с коронавируса и общият им брой достига 363 075. Починалите украински пациенти с коронавирус от началото на пандемията са общо 6755, оздравелите - 148 642.

Чехия съобщи за 15 663 нови случая на коронавирус за 27 октомври, предаде Ройтерс, като цитира данни на министерството на здарвеопазването от днес. Общият борй на случаите достигна 284 033, а броят на смъртните случаи - 2547

Локална карантина е обявена от днес в още осем общини в Литва, включително в най-големите градове - Вилнюс, Каунас и Клайпеда, предаде ТАСС. Правителството взе това решение в понеделник, напомня агенцията. В режим на карантина са поставени вече 21 общини от общо 60 в страната. При излизане навън предпазните маски са задължителни.

Забранено е събирането навън и разходките на групи, надхвърлящи петима души - с изключение на хора от едно семейство. Магазините и фирмите за услуги могат да работят, само ако осигурят по 10 квадратни метра площ на клиент. Държавните и общинските учреждения минават на дистанционна работа.

От началото на пандемията в Литва са регистрирани 11 362 заразени с коронавируса, оздравелите са 4329, починалите - 141. В самоизолация са поставени 27 700 души, добавя ТАСС.