Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Под заглавие "Върховният съд на Републиканската партия" вестник "Ню Йорк Таймс" констатира в редакционна статия, че стремежът за укрепване на политическия консерватизъм в най-висшата съдебна инстанция в САЩ е скъпо заплатен, предаде БТА.

"Случилото се вчера в Сената бе наглед нормална, добре установена процедура от американския конституционен ред - утвърждаване на кандидат, номиниран от президента, за овакантено място във Върховния съд. Но републиканците в Сената, които представляват малцинството от американския народ, изопачиха легитимността на съда с утвърждаването на дълбоко консервативната юристка Ейми Кони Барет с доживотен мандат само дни преди изборите, на които според анкетите тяхната партия ще претърпи голямо поражение", пише изданието.

Вестникът коментира и здравия захват върху съдебната система, който консерваторите са затвърдили през последните 4 години. 

"Предвид двете предишни номинации на президента Доналд Тръмп за членове на Върховния съд - Нийл Горсъч и Брет Кавано, подробностите от юридическия опит на Барет са по-малко важни, отколкото фактът, че тя бе миропомазана от консервативните активисти. Заедно със стотиците нови съдии в долните инстанции, назначени на овакантени места, които републиканците отказваха да запълнят по време на мандата на демократа Барак Обама, подборът на тези трима върховни съдии е част от проект, целящ да превърне съдилищата от щит срещу мнозинството, защитаващ правата на малцинството, в антидемократичен меч срещу популярно и прогресивно законодателство, като например закона за достъпно здравеопазване", пише "Ню Йорк таймс".

Според изданието целият процес е имал "привкус на невиждано лицемерие", защото републиканците са бързали да утвърдят съдията Барет само седмица преди националния вот в нарушение на принцип, който те шумно са отстоявали преди четири години. А отговорът на въпроса как ще гласува Барет на делата в съда се съдържа в скоростната процедура по нейното утвърждаване, продължава "Ню Йорк Таймс".

"Републиканците претендират, че тя не е твърд привърженик на забраната на абортите, към която отдавна се стремят, но те разкриха намеренията си чрез агресивността на своя стремеж да я вкарат във Върховния съд. И преди да се състои гласуването в Сената в понеделник вечерта, по време на мандатите на републикански президенти са били назначавани 14 от последните 18 върховни магистрати. От половин век насам в съда мнозинство имат назначени от републиканци съдии, но сега тази висша съдебна инстанция е толкова консервативна, каквато не е била от 30-те години на миналия век насам", подчертава "Ню Йорк Таймс".

В заключение вестникът припомня твърдението на покойния върховен съдия Антонин Скалия, че "система на управление, която поставя народа в подчинение на комисия от деветима неизбрани юристи, не заслужава да бъде наричана демокрация".

Вашингтонското издание "Хил" пита дали Ейми Кони Барет ще осигури изборната победа на Тръмп. И отговаря, че предстои да видим доколко партийна ще стане американската правосъдна система.

Изданието припомня принципа, че федерален съд не може да променя изборните правила през определен период преди изборите, защото това ще обърка гласоподавателите и ще създаде проблеми на изборната администрация. Принципът произтича от решение на Върховния съд от 2006 г. по делото "Пърсел срещу Гонсалес" и затова е назован Принцип на Пърсел.

В началото на миналата седмица федералният Върховен съд с изравнени гласове - по четири "за" и "против" - остави в сила оспорено от републиканците решение на съд в Пенсилвания, което позволява да бъдат преброявани подадените по пощата бюлетини, които имат клеймо преди датата на изборния ден 3 ноември, но са пристигнали в изборната секция след тази дата.

Това бе победа за демократите в щата, а в петък те удържаха още една съдебна победа там - щатският Върховен съд отхвърли единодушно претенцията на щаба на Тръмп да бъдат сравнявани подписите на гласоподавателите върху изпратената по пощата бюлетина и заявката му за участие на изборите. Мотивът за решението на щатските висши магистрати беше, че в пенсилванското законодателство няма изискване за сравняване на подписи.

"Хил" отбелязва, че Пенсилвания е ключов щат с 20 електорални гласа, който може да определи изхода от изборите. Там гласуваха вече над 1,4 милиона избиратели и е късно за промяна на изборните правила. Изданието подчертава обаче, че с влизането на Ейми Кони Барет в състава на деветчленния федерален Върховен съд, вече няма възможност за блокиране на решение, освен ако тя не се въздържа.

Но гласуването "въздържал се" е знак, че безпристрастността на съдията може да бъде поставена под въпрос. Макар че този уважаван принцип може да не я спре, заключава "Хил". 

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Много елементарно .

Да се цитира "NYT" по отношение на Президент Тръмп , е все едно да се цитира вестник "Телеграф" по отношение на "Клуб Z". Като при цитирането се изразява съгласие с написаното .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.