Китай обяви най-високия ръст на асимптоматични случаи на заразени с COVID-19 от почти 7 месеца, след като бе открит клъстър на инфектирани в текстилна фабрика в северозападния регион Синдзян, съобщи Ройтерс.

В неделя здравните власти са диагностицирали 137 новоинфектирани в град Кашгар (4,75 милиона жители) и са ги проследили до първия заразен - 17-годишна служителка на фабриката.

Тийнейджърката е дала положителна проба по време на рутинна седмична проверка на "ключови групи", съобщава агенция Цинхуа, без да уточнява кои и какви хора членуват в тях.

Общо за страната в неделя са диагностицирани 161 асимптоматични случая - рекорд от 1 април до сега.

Повече от 2,84 милиона души от Кашгар са били тествани до неделя следобед, като се очаква всички жители да минат проверка до вторник.

Въпреки че броят на новозаразените в Китай е далеч от рекордните размери през февруари, правителството се опитва да избегне повторна вълна и извършва масови тестове.

COVID-19 се появи за първи път в Ухан в края на миналата година. Общият брой на потвърдените случаи в континентален Китай достигна 85 810, а смърните случаи - 4634.