В Чили ще бъде произведен референдум за нова конституция, която да замени основния закон от времето на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това бе ключово искане на протестното движение в южноамериканската страна миналата година. Често съпътствани от насилие, демонстрациите, които избухнаха през октомври 2019 г., бяха насочени срещу неравенството и привилегированото положение на елита.

Според проучванията на общественото мнение новата конституция, написана от специално избрана гражданска колегия, ще трява да бъде одобрена с мнозинство от около две трети.

Референдумът може да бъде предвестник за "нова ера за Чили", ако страната успее да запази високия си икономически растеж и едновременно с това набележи фискално отговорен дневен ред на социално включване. Това каза директорът на Международния валутен фонд за Западното полукълбо Алехандро Вернер.

Възможно е избирателната активност да бъде по-ниска от очакваното заради съпътстваните от насилие протести в последно време и безпокойствата във връзка с новия коронавирус.

Референдумът ще бъде произведен при строги здравни мерки и засилена охрана. Хората трябва да гласуват, тъй като няма да има опасност за здравето им, увери министърът на вътрешните работи Виктор Перес.

С население от около 18 милиона души, Чили е една от сериозно засегнатите от пандемията от новия коронавирус държави. Броят на регистрираните в страната заразени надхвърли половин милион. Починалите са 13 892.