Руският президент Владимир Путин каза днес, че засега няма нужда от военен съюз между Русия и Китай, но отбеляза, че той може да бъде сключен в бъдеще, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията коментира, че това изявление е знак за задълбочаването на връзките между Москва и Пекин на фона на обтегнатите им отношения с Вашингтон.
В отговор на въпрос по време на видеоконференция с експерти по международна политика в рамките на дискусионния клуб "Валдай" Путин каза:

"Не ни е нужен [такъв съюз], но теоретично е много възможно да си го представим".

По думите му Русия и Китай се радват на своето "стратегическо партньорство", но засега се отказват от преговори за евентуално съюзяване във военната сфера. Путин спомена съвместните руско-китайски военни учения като сигнал за засилване на двустранното военно сътрудничество и отбеляза, без да навлиза в подробности, че Русия е споделила с Китай ключови отбранителни технологии, които "са засилили отбранителния потенциал на китайската армия".

Според руския президент в бъдеще може да бъдат установени още по-близки връзки между двете държави в сферата на отбраната, съобщи АП.

На заседанието на клуба "Валдай" Путин напомни, че Русия е разработила най-нови оръжия в отговор на излизането на САЩ от договора за противоракетна отбрана, предаде ТАСС.

Президентът декларира, че Москва е готова да включи своето ново хиперзвуково оръжие в Договора за мерки за по-нататъшното съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ). Путин отбеляза, че САЩ и други страни още не разполагат с такова оръжие, но според него "всички работят над това и някога то ще се появи".