Годеница на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги, убит през октомври 2018 г. в Турция, е подала днес във Вашингтон граждански иск срещу саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и няколко предполагаеми поръчители на убийството, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Сътрудник на американския в. "Вашингтон пост" и критик на режима в Рияд, с който преди е бил близък, Кашоги беше убит, а тялото му разчленено в саудитското консулство в Истанбул. Той влязъл в сградата, за да получи документ. Останките му така и не бяха намерени, припомня АФП.

Туркинята Хатидже Дженгиз смята, че служители на посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон са примамили годеника й в саудитското консулство в Турция, като му казали, че там е единственото място, където може да получи нужния му документ.

Това фатално подвеждащо насочване се е случило в САЩ и е част от по-голяма конспирация, целяща да въздейства пряко върху политическата дейност на Хашоги в САЩ, пише в иска, внесен във федерален съд в американската столица.

Жалбата, към която се присъединява и опозиционната НПО "Демокрация за арабския свят сега" (DAWN), основана от Кашоги, е насочена срещу престолонаследника и няколко членове на неговия вътрешен кръг, след които бившият съветник Сауд ал Катани и бившият номер две в разузнаването генерал Ахмед ал Асири.

Двамата мъже, идентифицирани от турските разследващи като поръчители на убийството, бяха съдени от наказателен съд в Истанбул.

Дженгиз твърди, че е претърпяла загуба на любов, утеха, интимност, морална подкрепа и привързаност със смъртта на Джамал Кашоги, за когото се е била омъжила с религиозна церемония и е очаквала гражданското им бракосъчетание.

Тя претендира за обезщетение, чийто размер следва да бъде определен от съда.

Смъртта на Кашоги хвърли Саудитска Арабия в една от най-тежките дипломатически кризи и опетни образа на престолонаследника, посочен от турските и американските власти като поръчител на убийството.

След като първо отричаше убийството, а после лансира няколко версии, Рияд потвърди, че то е било извършено от саудитски агенти, действали на своя глава, без да са получили заповеди.

През декември 2019 г. петима саудитци бяха осъдени на смърт, а трима - на затвор, от трибунал в Рияд. През септември т.г. смъртните присъди бяха изменени.