СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германската канцлерка Ангела Меркел прие снощи първия и последен съветски президент Михаил Горбачов (83 г.).

Изненадващо срещата, състояла се в канцлерството, беше засекретена. Не само липсваха изявления за медиите, но не бяха допуснати дори фоторепортери да запечатат здрависването. От канцлерството разпространиха само две снимки, правени от правителствен фотограф.

Въпреки настойчивите питания на журналисти за съдържанието на разговора, правителственият говорител Щефен Зайберт беше повече от лаконичен: “Обсъдени бяха германо-руските отношения. Федералната канцлерка подчерта, че въпреки различията по актуални въпроси в дългосрочен план отношенията между Германия, Европейския съюз и Русия са от голямо значение.”

Михаил Горбачов пристигна в Берлин за честванията на 9 ноември на 25-годишнината от падането на Берлинската стена. Той е смятан за архитект на германското единство. Без неговата политика на гласност и преустройство и отказа му да изпрати войска и танкове срещу хилядите демонстранти в ГДР доведе до рухването на Берлинската стена и до обединението на Германия.
Горби, както го наричат германците, всяка година на 9 ноември е в Берлин. Винаги досега той критикуваше Кремъл и в частност Путин, наричаше го дори диктатор.

Изненадващо за всички тази година Горбачов плътно застана зад руския президент, дори оправда анексирането на Крим. По повод конфликта в Украйна той обвини Запада в рушене на мостове и в провокиране на нова студена война. Явно по този въпрос разговорът му снощи с Меркел е бил напрегнат. Изводът може да се направи от изреченото от говорителя й Зайберт: “Не се изключва по този въпрос да има различия в оценките.” 

Двамата лидери разговарят в германското канцлерство.

Ден по-рано Горбачов хвърли обвинение към Запада и САЩ, че след промените не са спазили обещанието си НАТО да не се разширява на Изток. Наред с това Щатите се обявили за победители в студената война и са извлекли ползи от слабостите на Русия.

“Светът е на прага на нова студена война. Според някои тя дори вече е започнала. През последните месеци се стигна до разрушаване на доверието”, изрече Горбачов.

Далеч по-мека беше позицията му на официалната вечеря в неделя вечер: “Докато Русия и Германия намират път за диалог и поддържат добри отношения,  дотогава всичко ще е наред. Аз изпитвам дълбоко уважение към госпожа федералната канцлерка Меркел. В Русия много я харесват.”

Това едва ли ще поласкае Меркел до степен да си затвори очите пред провокациите на Русия в Украйна. Нито ще промени горчивия привкус, който този път Горбачов остави в Германия с подкрепата си за политиката на Путин.