Новата "Артемида", американската програма за връщане на космонавти на Луната, предвижда те да живеят там. Затова НАСА се обръща към финландския техногигант Nokia за ключов ресурс - мобилният интернет.

За 14,1 млн. долара след 2024 г. Nokia ще разработи първата 4G LTE мрежа на единствения ни спътник.

Това не е просто лукс за космонавтите - да могат да туитват или скайпват в почивките - а съществено улеснение на всички дейности, включени в мисиите. Това ще позволи лесна и сигурна комуникация между лунните бази и астронавтите, които изследват повърхността. 

Предпочетено е предишното четвърто поколение мрежа, тъй като то изисква по-малко разпространители на сигнала и може да свърши работа за комуникация с космически кораби в орбита.

Това е само малка част от 370-милионното споразумение на "Артемида". По-голямата част от тази сума отива за компании като SpaceX и United Launch Alliance.

Nokia и Vodaphone планираха изграждане на LTE мрежа още през 2018 г., когато се говореше за връщане на мястото за кацане на Аполо 17, но тази мисия така и не се осъществи.

Финландския бранд, известен някога със телефоните си, а и радващ се на прилично внимание върху новите си Android смартфони, е лидер в мрежовото оборудване. В последните месеци много европейски държави се отказаха от китайския гигант Huawei и предпочетоха Nokia за бъдещото 5G оборудване.