Природозащитници, които преди два месеца обявиха петиция срещу бетонирането на Южното черноморие, внесоха днес подписите в деловодството на Министерския съвет. 

Петицията събра над 5000 подписа. Неин инициатор е общинската съветничка в София от "Демократична България" Марта Георгиева. А основното искане е мораториум за застрояване на 300 метра от брега, опазване на Природен парк "Странджа" и премахване на всички незаконни обекти.

Петицията идва на фона на върнатия за ремонт нов проект за Общ устройствен план на Община Царево, който предвижда урбанизиране на 506 ха от парка (което е дори повече от предходните нереализирани планове). Както и на фона на обещания още през юли от ГЕРБ мораториум за строителството на зона А - 100-метровата зона от бреговата ивица. Това обещание дойде лично от председателката на парламентарната комисия за околната среда и водите и до ден днешен не е притворено в изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. 

Идва на фона и на предвиденото застрояване на местността "Поляните" край Синеморец, попадаща в парк "Странджа". "Ако всички ПУП-ове на територията на местността Поляните в Синеморец, одобрени от Община Царево, се реализират, това ще бъде едно от най-големите застроявания на защитена територия, осъществено в последните години и унищожение на най-красивите кътчета българска природа", пише Георгиева до премиера Бойко Борисов.

По думите на Марта Георгива няма никаква реакция от страна на институциите, до които подписката беше адресирана: Народно събрание, Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието, храните и гори, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Царево.

Затова днес тя бе внесена в МС.

Ето и исканията по нея:

1. Народното събрание на Република България да приеме Мораториум на строителството на 300 метра от морския бряг, както и на цялата територия на ПП "Странджа" до приемане на ОУП на Царево и План за управление на ПП "Странджа".

2. Министерството на регионалното развитие и благоустройството да възложи изработването на нов ОУП, който да не допуска застрояване на 300 метра от морския бряг. Всички земи, частна собственост с влезли в сила устройствени планове, да се отчуждaт от общината. Новият ОУП да гарантира визуални коридори към хоризонта и да не допуска увреждане на пейзажа и на силуета на природните забележителности от сгради и артефакти.

3. Общинският съвет в гр. Царево да преустанови всякаква промяна на собствеността и предназначението на земи на 300 метра от морския бряг.

4. Министерството на околната среда и водите да възложи изработване на План за управление на ПП "Странджа", който изрично да не допуска строителство в парка.

5. Министерството на земеделието, горите и храните да преустанови сечта в държавните гори на територията на ПП "Странджа" до приемане на План за управление.

6. Компетентните институции незабавно да премахнат всички незаконни строежи на цялата територия на Община Царево, както и недовършените и съответно загубили разрешение за строеж сгради, за да се освободи ландшафта от увреждащия го бетон.

7. Министерството на земеделието, храните и горите да сложи бариери на всички горски пътища в ПП "Странджа" и други защитени територии, така че да не се допуска преминаването и паркирането на МПС извън служебни цели.