Проектът Big Picture на "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед", целящ промени в английския футбол, е отхвърлен от Висшата лига в представения вид, информира "Дейли Мейл". 20-те клуба имаха заседание, на което планът очаквано не получи подкрепата на минимум 14 отбора. Дори не се е стигнало до гласуване.

Според изданието дори останалите от топ 6, които уж застанали зад двата "червени" гранда, в крайна сметка не го направили, тъй като до последно не били запознати с пълния текст на документа.

Проектът предвижда намаляване на отборите в Премиърлийг от 20 на 18 от сезон 2022-2023, спиране на турнира за Купата на Лигата и мача за трофея "Къмюнити шийлд", грантове в размер на 250 милиона паунда за клубовете от ниските нива и цялостна промяна на разпределението на парите от тв права.

Също така - но не на последно място по важност, девет клуба придобиват специален статут при гласуване и решенията в бъдеще минават през техния вот, заменящ сегашното правило за минимум 14 гласа.

В официално изявление на Висшата лига се казва, че 20-те клуба започват консултации за бъдещ стратегически план за промени в структурата, календара и финансирането на английския футбол. В разговорите ще се иска мнението на феновете, правителството и Английската футболна лига (АФЛ), обединяваща три нива под Висшата.

Така някои от предложенията на "Ливърпул" и "Юнайтед" все пак могат да намерят реализация, най-малкото ще бъдат обсъдени от всички, се казва в позицията.

Елитните отбори все пак са гласували помощ в размер на 50 милиона паунда за тимовете от Лига едно и Лига две. Така те ще получат общо 77,2 млн., като добавъчната стойност идва от фонда "Солидарност", по който всеки сезон се превеждат пари.

Висшата лига обаче засега загърбва за грантове Чемпиъншип - второто ниво. 

Броят на отборите в най-високото ниво не е променян от 1995 г. Футболната асоциация също загърби Big Picture и подкрепи идеята за по-дългосрочни консултации.