От дни в английския футбол се говори за проекта Big Picture, вече скандализирал и разделил клубове, функционери, анализатори и въобще всички в процеса. Дори политици и държавното управление на Обединеното кралство. Зад този проект стоят "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед". 

Най-големите отбори и най-върлите съперници, обединени този път в опит да променят правилата на играта. Привлекли са за каузата си останалите от топ 6: лондонските "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм", както и "Манчестър Сити". Опитват да го сторят с още поне три - "Евертън", "Саутхемптън" и "Уест Хем".

Какво се цели с проекта?

На първо място трябва да се отбележи, че идеята не е възникнала заради пандемията, както се твърди в момента. Собствениците на "Ливърпул" - чрез компанията си "Фенуей спортс груп", и семейство Глейзър, притежаващо "Манчестър Юнайтед", са водили преговори от около три години. Според "Дейли Мейл" едва в последните седмици те са запознали с намеренията си останалите грандове. Което не се е приело добре, но въпреки това са получили подкрепа.

В "заверата" е и Рик Пери, бивш изпълнителен директор на "Ливърпул" и настоящ шеф на Английската футболна лига (АФЛ), включваща дивизиите под Висшата лига. 

Кои са най-съществените промени в проекта?

- Броят на отборите във Висшата лига се намалява от 20 на 18. Запазва се числеността на тимовете в Чемпиъншип, Лига едно и Лига две - по 24.

- Директно от Премиърлийг изпадат два отбора, а 16-ият играе плейофи с претендентите от Чемпиъншип.

- Премахва се турнирът за Купата на Лигата, както и двубоят за трофея "Къмюнити шийлд", противопоставящ шампиона и носителя на Купата на Футболната асоциация преди началото на всеки сезон.

- Преустановяват се т.нар. "парашутни плащания". Това са пари, които се превеждат на изпадналите от Висшата лига, за да се намали ефектът от загубата на средства при слизане в по-ниското ниво. Те са от тв права.

- Прави се фонд, в който се събират 250 милиона паунда и веднага се превеждат на клубовете от трите дивизии на АФЛ. В момента те страдат заради пандемията - от липсата на публика, загуба на спонсори, намалени постъпления от тв права и търговия и т.н.

- По същата причина 100 милиона паунда се заделят за Футболната асоциация.

- Девет клуба придобиват "специални права за гласуване", когато се вземат решения по определени казуси във Висшата лига - най-важните. Това е ключов момент, тъй като сега за прокарване на дадено предложение трябва да гласуват минимум 14 клуба (от 20). В тази деветка няма да има запазени места - тя се формира според представянето на клубовете във ВЛ в последните години. 

Както се вижда, все пак има точки, свързани с последиците от коронавируса. Те са свързани с подпомагане на клубовете от ниските дивизии, които вече от месеци бият камбаната, че са пред фалити и че могат да изчезнат цели лиги, а не просто отделни тимове. Според документа заделените за тях средства от тв права и други приходи ще нараснат след края на всеки сезон - според заработеното в елита. Така се целяло не само оцеляването им, но и намаляване на пропастта до Премиърлийг, която става все по-грамадна.

Покрай тези добри намерения обаче личат промени, планирани от години. В тях личи желание за повече власт и за отваряне на място в календара, за да могат грандовете по-спокойно да играят в евротурнирите, най-вече в Шампионската лига, за която също се готвят нововъведения.

Желанието на "Ливърпул", "Юнайтед" и компания е проект Big Picture да влезе в сила от сезон 2022-2023.

Според "Дейли Мейл" обаче осем клуба са твърдо против: "Лийдс", "Уест Хем", "Кристъл Палас", "Брайтън", "Уест Бромич", "Бърнли", "Шефийлд Юнайтед" и "Фулъм". Засега се въздържат "Евертън", "Астън Вила", "Лестър", "Нюкасъл", "Саутхемптън" и "Уулвърхемптън". А някои медии твърдят, че позицията на останалите от топ 6 също не била категорично ясна.

Така в момента проектът изглежда обречен, тъй като по настоящите правила се нуждае от подкрепа на минимум 14 отбора. В четвъртък има заседание, на което ще го обсъждат официално и на широка основа за първи път.

Повече противници, отколкото подръжници

Онзи ден Висшата лига, сред чийто архитекти и основатели са "Манчестър Юнайтед" и "Ливърпул", се противопостави на техния план. Той, според нея, ще нанесе "сериозен удар" по английския футбол и Премиърлийг - "най-гледаните в света".

Подкрепена от Футболната асоциация, тя изтъква, че каквито и да било промени трябва да се обсъдят от всички и приемат по действащите правила.

Последва аналогична реакция от страна департамента (нещо като министерство), който отговаря за спорта. Намеси се и премиерът Борис Джонсън - в хора на противниците.

Така в момента "Ливърпул" и "Юнайтед" спешно лобират за спасяване на проекта си, който може да отиде в "кофата" още преди да е видял бял свят. Най-тежкото обвинение към тях и сподвижниците им е, че зад уж благородната идея за спасяване на АФЛ стои план за лично облагодетелстване и "превземане" на Висшата лига.