От Европейската народна партия (ЕНП) признаха за проблеми с върховенството на закона в България, макар да изразиха недоволство от времето, в което бе приета резолюцията на Европарламента за страната ни.

Това стана по време на видеоконференция за върховенството на закона, посветена на новия механизъм и обвързването му с еврофондовете. Тя бе организирана от българския евродепутат либерал Илхан Кючюк от ДПС.

А поводът за признанието бе въпрос на Клуб Z дали резолюцията, макар да няма законодателен характер, би могла да има някакви реални последствия. На него отговори словакът Владимир Билчик от ЕНП.

„Смятам, че най-точните последствия от тази резолюция ще бъдат дадени от гласоподавателите. Както разбирам, в България ще има избори най-късно през пролетта на следващата година. Затова, честно казано, аз лично не бях много доволен от времето, в което тази резолюция се появи. В същото време признавам сериозните проблеми с върховенството на закона, пред които България беше изправена и все още е“, каза Билчик.

Сериозна критика към ЕНП заради България отправи нидерландската депутатка София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Виждам, как ЕНП в известна степен като Републиканската партия в САЩ е на път да бъде изядена от популисти. Тя отказва да признае, че членуващите в нея партии от България и Унгария например, вече не представляват ценностите, за които тя се бори“, каза Ин 'т Велд, която оглавяваше мониторинговата група за страната ни в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

ЕНП е най-голямата политическа сила в Европарламента. Неин член е управляващата у нас партия ГЕРБ.

„Зеленият“ германец Сергей Лагодински се ограничи да каже, че неговата партия наблюдава със загриженост събитията у нас.