Официални служители в административния китайски регион Тибет призоваха жителите да не "да не прекаляват" с религията. Те също защитиха прилагането на принудителна образователна програма в региона, предаде Ройтерс.

Програмата е с фокус върху идеологическото обучение и е насочена към повишаването на уменията и доходите на участващите. В нея участват около 15 процента от населението на Тибет. Китай е обявил началото многогодишен план за изкореняване на дълбоката бедност до края на 2020 г.

"Няма елемент на принуда", подчерта Че Дала, председател на автономния регион Тибет, в отговор на въпрос дали жителите са принудени да участват в програмите за обучение, добавяйки, че хората са обучени в умения, каквито пожелаят, като шофиране или заваряване.

Че също призова тибетците "да не прекаляват" с религията, а да следват препоръките на партията, за да имат "щастлив живот".

Религията е много чувствителна тема в Тибет, след като лидерът на тибетския будизъм Далай Лама избяга след неуспешно въстание срещу китайската администрация през 1959 г.

"Докато работят усилено за да забогатеят, слушат партията, следват партията и се занимават с неща, бъдещето им ще бъде по-красиво", каза Че по време на брифинга, където служителите очертаха усилията за намаляване на бедността. "Този ​​красив живот трябва да бъде постигнат чрез правилно и рационално разбиране на религията. Надяваме се, че хората няма да прекалят, тоест с религиозните обреди, които надскачат семействата", каза той.

До края на 2019 г. всички 628 000 регистрирани бедни жители на Тибет бяха извадени от бедност и средният им годишен доход се е увеличил до 9 328 юана (1388 долара), съобщиха местните власти в четвъртък. Това се приближава до средната месечна заплата от 10 000 юана в Пекин.

Тибет е един от най-ограничените и политически чувствителни региони в страната, а посещенията на чуждестранни журналисти са строго контролирани.

Запитан за ограниченията за посещения на Тибет извън правителствените обиколки, Ву Инджи, секретар на комунистическата партия на автономния регион Тибет, сподели, че служителите смятат, че средата в региона е твърде несигурна, за да могат чужденците да пътуват независимо.