Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преговорите с Македония навлизат в решителната си фаза. А българското правителство като че ли не е много наясно какво трябва да прави.

Вярно, България е в много по-сложна ситуация от тази на Гърция. За гърците Македония е и винаги е била просто политика. Те имат да се разберат с нея само и единствено за античната история, която няма пряка възка със съвременните реалности.

За нас Македония е българска земя, а македонците са българи, заради които сме извършвали както големи геройства, така и големи глупости. Общата ни история е по-съвременна и е много по-трудно да си я поделим. За разлика от гърците ние не сме в положение да поставяме ултиматуми.

Ако Гърция спре Македония за ЕС, това едва ли ще е голям проблем за гръцкото общество. Докато ако България направи нещо подобно, у нас доволни ще бъдат само русофилите. В нашето отношение към Македония би трябвало да се придържаме към следните няколко принципа:

1. България спира Македония за ЕС не съществува за нас като вариант. Крайно време е пишман патриотите от ВМРО - една организация, която в периода между двете световни войни е чисто и просто терористична и причинява много зулуми на България - да бъдат озаптени, за да не причинят още един голям зулум. Подобно действие на българското правителство би било подигравка към всички велики българи, които почитаме като национални герои, а за някои от тях спорим с македонците. 

2. Нашият национален интерес е Македония да влезе в ЕС възможно най-скоро. Така, благодарение на ЕС, ще започнем да реализираме и другата половина от националния ни идеал. Между Дунав и Бяло море вече няма граници. Време е да паднат границите между Охрид и Черно море, а след това, когато Сърбия влезе в ЕС, и между Ниш и Черно море. Така българското етническо землище поне ще бъде без вътрешни граници, след като няма как да се обособи в рамките на една държава.

3. По историческите спорове вече има напредък, който не трябва да се неглижира. В Македония се съгласиха да не закачат българските средновековни царе. Що се отнася до историята от времето на османското владичество насам, то въпросът тук е по-сложен. Но дори и по тази тема имаме напредък. В Македония вече не протестират, когато ние заявяваме, че Гоце Делчев е българин. Дори напротив - признават, че имаме основания за това. Бихме могли на политическо ниво да си затворим очите за техните твърдения, че е македонец. Още повече че между българин и македонец по времето на Гоце Делчев няма разлика според историческата истина и нашите собствени разбирания. Политиката си е политика, науката си е наука. Политиката, за разлика от науката, предполага гъвкавост.

Нищо не пречи да почитаме Гоце Делчев заедно. Нищо не пречи да почитаме заедно с македонците Илинденското въстание, а после сами да си отбелязваме и Преображенското въстание. Ако на политическо ниво си затворим очите заради българския национален интерес, това не означава да си ги затваряме изобщо. Просто и двете страни трябва да уважават своите виждания. И да не допускат споровете за миналото да пречат на настоящето и бъдещето.

4. Най-важното за нас са македонските учебници по история. Гоце Делчев може да е македонец, но българите няма как да са диваци, варвари, фашисти и т.н. Бихме могли да поставим въпроса в техните учебници да бъдат включени и зверствата, извършени от Белград, докато е обръщал македонците в "прави сърби". Видни български учени и интелектуалци излязоха с позиция, че македонската нация не се е формирала само и единствено благодарение на югославския държавен терор. Подобна теза е срамна, и по-важното - невярна, особено за периода преди Втората световна война. По темата за учебниците по история би трябвало да сме твърди и неотстъпчиви. Още повече че това е напълно в съзвучие с европейските принципи.

5. Бихме могли да сме малко по-отстъпчиви по отношение на т.нар. македонски език. На политическо ниво няма заплаха след македонския език да се появи румелийски, добруджански и т.н. Поне това вече е решено с огромни усилия и грамадни жертви. А учените, разбира се, би трябвало да продължат да се придържат към научната истина и да я популяризират.

6. Още отсега трябва да води активна политика на сближаване с Македония - културно, икономическо, всякакво. Само чрез подобно сближение можем да се надяваме, че спорните въпроси лека-полека ще отпаднат. В общественото пространство вече се появиха предложения за изграждане на магистрала между София и Скопие, която да се нарича "Гоце Делчев". Това е пътят. Общата история трябва да ни събира, а не да ни разделя.

 

*Официалното название е Северна Македония. То е задължително в междудържавните отношения. Но не е задължително за медийни коментари и анализи.

Коментари

 's picture

Kovatz

Г-н Обретенов

Мисля, че причините за забавянето на Коридор №8 са същите, които забавяха и интерконекторните газови връзки.

Най-важната дума в днешите отношенията е "бивш".

Бивши българи, бивш български език, бивша българска земя. Край, въпросът е приключен още през 1945 година. Забравете. Сега са необходими пътища, инфраструктура, съвместна отбрана в рамките на НАТО и условия за нормален бизнес. Останалото ще си дойде от само себе си.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

за нас македонците са българи

казва автора. Кога сега или преди 100 години. Да се разберем. С такива приказки напредък няма да има. За нас македонците трябва да престанат да са българи. Вмсто това да се запитаме, на какво се дължи това и как е станало във времето българи да станат по убеждение македонци. В кога е грешката. в българщината ни която само на юнашко равнище се пъчи, или в способността и да се модифицира в друго самосъзнание. Мисля второто. Сърбите ли са виновни. Ами ако са те, как са успяли без несъгласието на тези, които са приели да се чувстват македонци и как са успяли ако не е имало добра почва за това. Я, не говорете глупости, не са били масово и по азбучен ред. Да, ние не бива да спираме Македония от членство в ЕС. Това е притв нашия интерес!!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.