Компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) прекъсна изпитанията на ваксината си против COVID-19 заради заболяване на доброволец, участващ в тестовете ѝ, съобщи в. "Ю Ес Ей тудей".

Така разработката на две от четирите американски потенциални ваксини срещу новия коронавирус е временно спряна.

Изпитанията в трета фаза са прекъснати в понеделник и още не е ясно дали заболяването е свързано с ваксината, но медицинските протоколи изискват тестът да бъде спиран, докато се изясняват причините за реакцията.

Кандидат-ваксината, разработена от филиала на групата Janssen Research&Development.

На 8 септември в САЩ бяха спрени тестовете на ваксина, разработвана от британската фармацевтична група "Астра Зенека" (AstraZeneca), след като пациент в Обединеното кралство разви неврологично заболяване.

 
Състоянието на заболелите пациенти се оценява от независим Съвет за наблюдение за безопасност, който преценява дали изпитанията могат да продължат, или трябва да бъдат окончателно прекъснати. Условията за това са ясно описани. В третата фаза на тестовете на "Джонсън и Джонсън" участват 60 000 доброволци.

От съображения за опазване на личните данни "Джонсън и Джонсън" не разкри самоличността на заболелия пациент, нито местожителството, нито симптомите, които той е показал.