Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) не успя да постигне напредък по споразумението за въвеждане на глобален данък за големите цифрови компании. Това съобщи самата организация днес, цитирана по-рано от Ройтерс и БНР. 

Въпреки това има и положителни новини за феновете на допълнителното облагане. Постигната е договорка за основните принципи, които ще залегнат в този вид корпоративни данъчни ставки. 

Т.нар. "дигитални данъчни преговори" ще бъдат удължени до средата на 2021 г., тъй като основните политически въпроси все още остават нерешени, посочи ОИСР.

Иначе - близо 140 страни се споразумяха в петък да продължат преговорите, след като избухването на коронавирусната пандемия и колебанието на САЩ преди президентските избори намалиха рязко шансовете за постигане на подобна сделка до края на настоящата година.

Поредното заседание на ОИСР идва в момент, в който нараства обществения натиск върху големите печеливши транснационални компании да плащат своя дял съгласно международните данъчни правила с оглед на пандемията от COVID-19 и напрегнатите националните бюджети.

Основната цел на упражнението е да се актуализират международните данъчни правила за ерата на дигиталната търговия и по-специално да се обезсърчат големите интернет компании като Google, Facebook и Amazon да отчитат печалбите си в страни с ниски данъци като Ирландия, независимо къде се намират техните клиенти.

Досега преговорите със Съединените щати бяха един от основните проблеми.

Анхел Гурия - генерален секретар на ОИСР, предупреди по време на пресконференция, че непостигането на сделка ще доведе до търговска война и ще "причини много, много сериозен и изключително скъп неуспех", особено като се има предвид продължаващата пандемия на коронавируса и нейното икономическо въздействие.

"При най-лошия сценарий - глобална търговска война, предизвикана от едностранни данъци върху цифровите услуги в световен мащаб - неспособността да се постигне споразумение може да намали глобалния БВП с повече от 1% годишно“, изчислява ОИСР.

Ако се случи обратното - новите правила за цифрово данъчно облагане и предложения глобален минимален данък биха увеличили глобалния корпоративен данък върху доходите в световен мащаб с от 1,9% до 3,2%, или с около 50 млрд. до 80 млрд. долара годишно.

Общата сума може да достигне 100 млрд. долара, ако се включи и съществуващия минимален данък в САЩ върху печалбите зад граница, възлизащ на 4% от световния корпоративен данък, каза ОИСР. Междувременно всяко забавяне на глобалния растеж би било не повече от 0,1% в дългосрочен план, изчислява организацията.

"Макар че страните се споразумяха за планове на ОИСР за бъдеща сделка, оставащият ключов въпрос, който трябва да бъде решен, е обхватът на предприятията, които трябва да бъдат включени, което впоследствие ще улесни съгласуването на техническите параметри", посочи данъчният ръководител на ОИСР Паскал Сен Аманс.