Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СИМОНА РУСЕВА

Камикадзе се взриви в училище интернат в Нигерия и изби 47 деца и младежи на възраст от 11 до 20 години, предаде Ройтерс.
Други 79 подрастващи са ранени, много от тях с опасност за живота.

Кървавата драма се е разиграла тази заран в учлище в центъра на град Потискум в Североизточна Нигерия. Както всяка сутрин, всичките близо 2000 ученици се събрали на плаца, за да чуят поздрава за деня от директора.

По първоначални данни от следствието атентаторът се появил в ученическа униформа и с раница. Той се промъкнал в средата на множеството.

“В 7,30 часа чакахме директора да започне словото си. В миг проехтя оглушителна експлозия. Ударната вълна ме повали на земята. Всички започнаха да крещят и побягнаха. Цялото ми тяло беше обляно в кръв”, разказва за преживения ужас 17-годишен ученик.

Ранените незабавно били откарани в болници. На много от тях най-вероятно щяло да се наложи ампутация на крайници.
Към мястото на трагедията се отправили войници от местното военно поделение. Те били замеряни с камъни от населението. Хората били възмутени, че от пет години силите на реда не можели да се справят с ислямските фундаменталисти в страната.

Избитите са хиляди. Стотици хиляди са напуснали родните си места.

Само преди седмица в град Потискум, където днес бе устроена кървава баня, камикадзе изби 30 души и рани 119 мирни граждани, участвали в религиозно шествие.

Според официалните власти зад атентатите стои сунитската терористична групировка “Боко Харам”. Нейната цел е да изгради ислямска държава в Северна Нигерия.

През април екстремистите отвлякоха 200 ученички, от които и до днес няма следа. Ислямистите от “Боко Харам” отхвърлят всяка форма на светско образование. В превод “Боко Харам” означава точно това – “западното образование е грях”.

Групировката отказва всякакви преговори с държавната власт. Вчера тя разпространи 44-минутно видео. Лидерът на ислямистите Абубакар Шекау обяви тържествено, че в Нигерия вече бил основан халифат. Докато той произнася яростната си реч, зад него се виждат тежко въоръжени ислямисти, военни автомобили и ликуващи мъже в цивилно облекло. В кадър не се появява нито една жена. В словото си Шекау обявява солидарност с “братята” от Афганистан, Пакистан и Сомалия и отправя горещи поздрави към джихадистите от Ислямска държава в Сирия и Ирак.

От 2009 г. насам ислямистите от “Боко Харам” са избили над 10 000 души в Нигерия при нападения срещу полиция, армия, храмове и училища.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.