Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавната компания "Булгаргаз" ще предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение на цената на природния газ и за месец декември. Това става ясно от съобщение на сайта на компанията. 

Прогнозната стойност, която "Булгаргаз" е длъжна да обяви месец преди да подаде заявлението към КЕВР, е равна на 27,64 лв. за мегават час, като това са стойностите без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. 

Ако числата бъдат утвърдени, то това би било поредното поскъпване на енергията от природен газ в България.

След няколко политически катаклизми през септември цената скочи с над 20%. През октомври тя отново се повиши до стойност от 24,72 лв. "Булгаргаз" вече предложи прогнозна цена за ноември от 26,25 лв. за мегаватчас. 

Така декемврийското увеличение ще бъде четвърто поред. Причината се крие в поскъпването на природния газ на международните спот пазари. През септември България попадна в безпрецедентна ситуация по отношение именно на цената на газа.

Заради решението на енергийната министърка Теменужка Петкова да накара "Булгаргаз" да оттегли вече внесеното си към КЕВР искане за увеличение на цената за този месец с над 20 на сто. На 1 септември държавната "Булгаргаз" внесе редовното си заявление за предложение за нова цена на природния газ в КЕВР. В него бе поискано увеличение от над 20% с мотив - поскъпването на себестойността на горивото на международните спот пазари.

Буквално няколко часа преди КЕВР да утвърди цената обаче станахме свидетели на безпрецедентна намеса на правителството, което нареди на "Булгаргаз" да оттегли искането и обяви, че започва проверка на изчисленията. Това действие бе определено от експерти като опит да се успокоят хората, особено тези, които протестират вече 96 дни по площадите на страната, въпреки че беше пределно ясно, че увеличение на цената трябва да има. Така в продължение на 11 дни цена на природния газ на практика нямаше, доставки се правеха, но не се фактурираха. Хаос - така накратко можеше да бъде определена ситуацията. 

Преди седмици обаче Петкова се появи на извънредна пресконференция, на която обяви, че проверката е минала, а проблем с образуването на цената на газа няма. Исканото увеличение е сформирано правилно, спазени са всички изисквания на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", спазена е и наредбата за регулиране на цената на природния газ.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.