Министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев в неделя направи остър коментар на изказване от петък на българската външна министърка Екатерина Захариева. Тогава тя посочи изпълнението на Договора за добросъседство като ключово условия за напредъка на Скопие по пътя към ЕС.

"Това, което е предложено от София, не е нито добросъседско, нито братско, нито европейско. Ако остане така, трябва да подготвим македонския народ, че началото на преговорите с ЕС през декември няма да се случи."

Това заяви на икономическо събитие в Пробищип Заев, съобщи агенция "Фокус", като цитира македонското електронно издание "МКД".

Той обаче допусна възможност да намери решение с българския премиер Бойко Борисов.

"Вярвам обаче, че това не е позицията на премиера Бойко Борисов, моят приятел, вярвам, че това не е позицията на българския народ и ще направим всичко през следващите дни, за да намерим решение", добави той, подчертавайки, че Северна Македония има своя собствена история .

Заев каза, че до момента са решени пет исторически фигури и три исторически периода между двете комисии, работещи по исторически въпроси, и добави, че вярва, че и следващият въпрос ще бъде решен. Той изрази очакването българският президент Румен Радев да се включи в този процес с подкрепа.

Вицепремиерът Никола Димитров определи, че отношенията със София са в по-деликатна фаза. Той добави, че ако македонският език е пречка за започване на преговори, тогава Европейският съюз не заслужава прилагателното "европейски".