Лекарят на Белия дом Шон Конли обяви снощи, че последният тест на президента Доналд Тръмп е показал, че той вече не представлява "риск за предаване [на вируса] на други", предадоха осведомителните агенции, информира БТА.

По думите на лекаря изследванията са показали липсата на доказателства, че в организма на Тръмп има "активно възпроизвеждане на вируса". Не последва незабавен коментар на Белия дом дали изявлението на Конли означава, че тестът на президента за наличие на вируса е негативен.

Самият Тръмп обяви, че се чувства прекрасно в кратка реч пред свои привърженици от балкона на Белия дом, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Искам да кажа, че се чувствам прекрасно. Благодаря на всички за молитвите ви", каза той.

Пред присъстващите неколкостотин негови привърженици, които скандираха "Още четири години", Тръмп, който не носеше маска, увери, че коронавирусът ще изчезне.

"Искам да знаете, че нашата нация ще победи този ужасен китайски вирус. Произвеждаме силни лекарства и терапии и успяваме да излекуваме болните. Ще се възстановим и ваксината ще се появи много бързо. Науката и медицината ще изкоренят китайския вирус веднъж завинаги, ще се отървем от него в целия свят. Виждате големи огнища на зараза в Европа, в Канада, но вирусът ще изчезне и ваксините ще помогнат", каза  още американският президент.

13 634 заразени за денонощие в Русия

Русия регистрира в неделя рекорден брой на заразявания с коронавирус за едно денонощие -  нови 13 634 случая, предаде Ройтерс. Общият брой на инфектираните в страната е вече 1 298 718. През последното денонощие от коронавирус са починали 149 души. Общият брой на смъртните случаи е вече 22 597.

Русия, която е с население от около 145 милиона души, е на четвърто място в света по брой на заразените с коронавирус, отбелязва Ройтерс.

Броят на новите случаи с коронавирус за 24 часа във Франция за пръв път от началото на епидемията надхвърлиха 26 хиляди, съобщи днес френското здравно министерство, цитирано от Ройтерс. С новите 26 896 заразени броят им в страната от началото на годината възлиза на 718 873. Починалите от усложнения заради COVID-19 са се увеличили с 54 и вече са 32 684.

Ирландия също отбеляза рекорд от началото на епидемията с дневен прираст от 1012 новозаразени, което е два пъти повече от средния дневен прираст през изминаващата седмица. През последните седем дни в Ирландия има средно по 523 нови случая. Резкият скок на новозаразените в републиката бе предшестван от седмица, в която някои графства в съседната британска провинция Северна Ирландия регистрираха най-големия в Европа ръст на инфекциите. Това вероятно ще накара правителството в Дъблин да наложи допълнителни ограничителни мерки, отбеляза Ройтерс.

В Обединеното кралство днес бяха обявени 15 166 нови случая за последните 24 часа, докато предния ден те бяха 13 864. За денонощието още 81 човека са починали, дали положителни проби за Ковид-19 през последните 28 дни, сочат данните на правителството в Лондон.

Над 150 хил. са починалите в Бразилия

В Бразилия са регистрирани 559 починали от усложнения от коронавирусната инфекция за последните 24 часа и 26 749 нови случая с коронавирус. Досега в страната има общо 5 082 637 потвърдени случая с коронавирус и 150 198 починали.

Здравното министерство на Мексико обяви снощи, че за предходните 24 часа в страната са били потвърдени нови 4577 случая с коронавирус и 135 починали от усложнения заради COVID-19. С тях броят им от началото на епидемията възлиза на 814 328 и 83 642 съответно, съобщи Ройтерс. Мексиканските власти признават, че действителният брой на заразените може би е по-голям от броя на потвърдените случаи.

В Колумбия са били установени 8447 нови случая за денонощието, 165 починали и 2584 възстановили се от заразата, казаха снощи от министерството на здравеопазването и социалната защита, цитирано от ТАСС. По данни на ведомството досега в страната са били регистрирани 902 747 случая с коронавирус, от които 783 131 са оздравели и 27 660 са починали. Само в столицата Богота общият брой на заразените от началото на епидемията е 286 311. От 24 март до 13 април в Колумбия действаше национална карантина, чийто срок бе удължаван нееднократно. От 1 септември действа режим на частична изолация.

Броят на заразените в Аржентина достигна 883 882, след като за денонощието към тях са се добавили още 12 414 нови случая, обяви снощи аржентинското здравно ведомство. Починалите за тези 24 часа са 357 и с тях общият брой на смъртните случаи, свързани с Ковид-19, са 23 581.
Възстановилите се от заразата възлизат на 709 464. Най-много - 4074 - са новите случаи в Буенос Айрес.

В Иран маски на всички публични места и на открито, и на закрито

Иран въведе глоби за нарушения на противоепидемичните правила и наложи нови ограничения с цел възпиране на разпространението на коронавируса, предаде ДПА. Засега глоби ще се налагат само в столицата Техеран, но впоследствие и в цялата страна, каза по телевизията президентът Хасан Рохани. Който е без маска или не спазва социална дистанция на публични места ще трябва да плати между половин и два милиона риала (1,7-6,7 щатски долара). Глобата за юридически лица е от 3 до 10 милиона риала.

От вчера хората в цялата страна са длъжни постоянно да носят маски, когато излизат домовете си, вкл. на открито и в обществения транспорт. Статистически данни сочат, че в Иран на всеки 20-25 секунди бива регистриран нов носител на коронавируса. Снощи бе съобщено, че вицепрезидентът Мохамад Багер Ноубахт, който отговаря за планирането и стратегическия контрол, е заразен.

По данни на иранското здравно министерство близо 500 хиляди души са били заразени от началото на епидемията, а над 28 хиляди са починалите.

Над 7 млн. са заразените в Индия

Броят на потвърдените случаи с коронавирус в Индия надхвърли днес седем милиона въпреки спада в дневния прираст на новите случаи през последните седмици, съобщи Асошиейтед прес.

За последните 24 часа са установени нови 74 383 инфектирани. Общият брой на заразените с вируса в Индия е 7,05 милиона, предаде Франс прес. Очаква се до няколко седмици Индия да изпревари по брой на заразените с коронавирус Съединените щати, където те сега са над 7,7 млн.

Починалите за този период са 918 и общият им брой от началото на епидемията става 108,334, обявиха днес от индийското здравно министерство.
Според експерти е възможно действителният брой на заразените с коронавирус в Индия да е много по-голям, тъй като в огромната страна с население от 1,3 милиарда души се правят много по-малко тестове, отколкото в други страни, отбелязва Франс прес.

Тази хипотеза е потвърдена от серия от изследвания за наличието на антитела, доказващи, че изследваният вече е прекарал заразяване с Ковид-19. От тези изследвания става ясно, че действителният брой на заразените с коронавирус индийци може да се окаже много по-голям от официалния. Увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в Индия бе регистрирано на фона на продължаващото смекчаване от властите на ограничителни мерки заради вируса, което има за цел да стимулира индийската икономика, която бе засегната негативно от строгата карантина, въведена през март.

....и само 21 нови случая в Китай

От тази обща картина интересно изключение прави Китай.

Китай регистрира 21 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, съобщиха китайските здравни власти, предаде Ройтерс. Всички нови случаи са внесени от хора, пристигнали от чужбина. Броят на новите асимптоматични случаи, които Китай не отчита като потвърдени, е 23. Всички те също са внесени от чужбина.

Град Циндао, в източната провинция Шандун, съобщиха за три нови асимптоматични случая, произходът на които е проследен от експерти до градска болница, част от която е предназначена за настаняване на заразени с вируса хора, идващи от чужбина. Градските власти на Циндао поставиха болницата под карантина. Правят се тестове за установяването на контактите на заразените.

Общият брой на заразените с коронавируса в Китай е 85 557, а починалите от вируса в Китай са 4634.